За 150 лв. уреждат всичко в НОИ

Новините

01-10-2014, 08:13

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Алтернативите - купуване на стаж и инвалидност

Между 40 лв. и 150 лв. струва уреждането пенсията от професионален консултант. Експерти подготвят и подават документи за излизане в заслужен трудов отдих и така спестяват време и нерви на бъдещия пенсионер. За тази цел работещият трябва да задели 150 лв.

Три пъти по-евтино струва срещата с пенсионен експерт, който да направи така, че кандидатът за заслужен трудов отдих да получи възможно най-високата сума за старини. „Най-често хората се затрудняват при избора на 3 г., които се вземат при изчисляване на средния осигурителен доход”, обясни пред „Монитор” столичен пенсионен консултант.

За да получат по-висока пенсия, хората трябва да изберат период, в който са осигурявани на най-високи суми. Оказва, че не рядко пенсионерите получават ниски пенсии, защото не са избрали правилен осигурителен период

Хората, които вече вземат парите си за старини, могат да увеличат размера на сумата, като сменят 3-годишния си период. За тази цел те трябва да подадат заявление в НОИ. В него посоченият период се заменя с нов от 15-те години преди 1 януари 1997 г. От възможността за смяна на периода се възползват най-често полицаи, военни и служители на съдебна охрана, твърдят от бранша.

Оказва се, че работещите в периода преди 1997 г. често се изправят пред трудности да докажат осигурителният си стаж. Причината е че, част от предприятията, от които служителите трябва да имат документите УП 2 и УП 3 вече са закрити. Така кандидат-пенсионерите не могат да докажат, че са работили в съответната фирма. Експертите съветват искащите да променят 3-годишния си период от преди 1997 г., но нямащи достъп до осигурителния архив, да изберат периода от 1982 г. до 1984 г.

Пенсионерите, които продължават да работят, също могат да увеличат парите си за старини. За целта те трябва да подадат в НОИ заявление за придобит осигурителен стаж след отпускане на пенсия. Ако се осигурява на 340 лв. за една година труд ще увеличи пенсията с около 8-10 лв., твърдят експерти.

След 29 г. трудов стаж 61-годишната Татяна разбира, че не й достигат 6 г. осигурителен стаж, за да излезе в заслужена почивка. Така единственият й шанс е да продължи да работи, докато навърши 67 г. „Шашната съм, че след толкова години труд не мога да се пенсионирам. 

Абсурдно е да работя до 67 г.”, признава Татяна. В подобна ситуация са хиляди хора, които са работили в сивата икономика. За тях има няколко алтернативи. Първата е да си купят стаж. По закон обаче те могат да откупуват до 5 г. Така че това не устройва Татяна. „Другата алтернатива за хора като нея е да вземат пенсия по болест. Истината е, че повече от половината инвалидни пенсии са фиктивни”, признават експертите. Третият вариант е да излезе в трудов отдих на 65 години, но със социална пенсия.