Разясняват по райони задължителната паспортизация на сградите

Мисия Варна

30-09-2014, 11:07

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

За съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж е необходимо обследване за установяване на техническите му характеристики.

Община Варна започва разяснителна кампания, свързана със съставянето и регистрирането на технически паспорти на съществуващи строежи - първа, втора и трета категория. Паспортизацията е задължителна съгласно изискванията на Наредба №5 от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, обн. ДВ. бр. 7 от 23 Януари 2007 г., последно изм. и доп. ДВ. бр. 80 от13 Септември 2013г. (§2, ал. 7 от ПЗР).

Техническите паспорти на съществуващи строежи (сгради и обекти на техническата инфраструктура) – държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите – смесена държавна и частна собственост, или смесена общинска и частна собственост, се съставят в следните срокове, в зависимост от категорията им:
от първа, втора и трета категория – до 31 декември 2014 г.
от четвърта категория – до 31 декември 2016 г.
от пета категория – до 31 декември 2018 г.
Информация по отношение категорията на строежите може да се получи от определени от общинската администрация служители, както следва:
за район  "Одесос": Валентин Радев - "Директор на Дирекция АПИО", инж. Дарина Герова - Главен експерт "Регистрация строежи";
за район "Приморски": Златина Славова - Гл. специалист "Регистрация строежи";
за район "Младост": инж. Петя Димитрова - Гл. експерт "Регистрация строежи”;
за район "Владислав Варненчик": инж. Христилия Христова - Ст. Специалист "Участъков техник";

за район "Аспарухово": Димитър Коцев -Главен специалист "Регистрация строежи";
за Община Варна: инж. Емилия Дякова - Началник отдел "Паспортизация и регистрация строежи”, инж. Калин Колев - Главен експерт "Част конструктивна", инж. Снежана Цветкова – Гл. експерт "Паспортизация строежи".За съставяне на технически паспорт на съществуващ строеж е необходимо обследване за установяване на техническите му характеристики.Обследването се извършва от технически правоспособни лица, с пълна проектантска правоспособност, въз основа на договор за възлагане с упълномощен представител на собствениците. След приключване на обследването възложителят-собственик получава доклад от изследването и съставения технически паспорт – в два оригинални екземпляра.Техническият паспорт на строежа се регистрира по местонахождението му. Един екземпляр се връща на възложителя, а другият екземпляр заедно с магнитния носител остава в администрацията, която го е регистрирала. Възложителят следва да предостави заверено копие от регистрирания технически паспорт на строежа в Агенцията по геодезия, картография и кадастър.В раздел на техническия паспорт са предвидени сроковете за извършване на основни и текущите ремонти на строежа. Задължение за поддържане на безопасната експлоатация на строежа, в съответствие с действащите нормативни актове, е на собствениците, които следва да съставят график за изпълнение на посочените в техническия паспорт мерки.В случайна съсобственост на строежа собствениците или упълномощен техен представител възлагат с договор съставянето на техническия паспорт. Това възлагане може да се извърши и от някои от съсобствениците за сметка на всички съсобственици.