5663 са регистрираните безработни във Варна

Животът

30-09-2014, 10:16

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Работодателите вече имат възможността да заявяват свободни работни места онлайн на сайта на Агенцията по заетостта

В община Варна регистрираните безработни през август са 5663, с 20 повече от предходния месец. Равнището на безработица е 3.26% при 3,24% за юли. Това показват данните на Дирекция "Регионална служба по заетостта".

На работа във варненско предния месец са постъпили 772-ма. В бюрата по труда от областта са заявени 630 работни места. На първичния пазар са обявени 626 работни места. Най-голям е делът на местата, обявени в сферата на образованието - 181. Следват административни и спомагателни дейности - 144, търговията - 65, хотелиерството и ресторантьорството - 52, преработващата промишленост - 37, строителството - 31.

Нова услуга позволява на работодателите да спестят време, подавайки своите заявки дистанционно, без да се налага да посещават бюрата по труда. След като работодателят попълни коректно всички необходими полета в заявката на електронния сайт на Агенция по заетостта, тя ще се обработва от трудов посредник.Подаването на електронна заявка няма да ограничи личния контакт между трудовия посредник и работодателя – те ще поддържат връзка по телефона или електронната поща с цел уточняване на всички детайли. Информацията за свободните работни места ще се въвежда в общата база данни на агенцията, където се намират и всички останали заявки, подадени на хартиен носител в бюрата по труда.