Христо Панчугов: Говоренето за скъсен следващ мандат показва ниски цели и липса на смелост

Новините

29-09-2014, 11:03

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Нужна е инвестиция в хората, в тяхната лична сигурност и реализация

Говоренето за скъсен мандат и следващ парламент, който да работи само две години, показва ниски цели и липса на смелост да се поеме отговорност за тежките реформи, които предстоят. В сфери като образованието и здравеопазването реформите трябва да се мислят с много далечен хоризонт. Нужна е инвестиция в хората, в тяхната лична сигурност и реализация. Това няма как да стане със сметки за политически мнозинства и коалиции. Тази теза застъпи водачът на Десните във Варна Христо Панчугов, който взе участие в заключителния предизборен дебат на Радио Варна.

Панчугов подчерта, че представлява политическа сила, състояща се от политици, които не само претендират да правят реформи, а вече са ги правили успешно и са понесли политическата отговорност за тях. "Същественият въпрос, за който никой друг, освен Десните, не говори в тази кампания, е кризата с доверието. В създаването на тази криза бе инвестирано чрез съзнателно рушене на институциите и отказ на всички управляващи през последните 13 години да вземат непопулярни политически решения“, каза Панчугов. Той наблегна, че няма да лъже варненци, че би решил техните проблеми, защото ролята на народния представител не е тази. "Ще работя за създаване на такива условия и правила в държавата, чрез които самите варненци да могат да решават проблемите си и да реализира собствения си успех".

Панчугов застъпи и ярко отстояваната теза на Десните, че България няма никаква нужда от Южен поток. "Българският национален интерес се реализира чрез енергийна независимост от Русия. Този интерес ние може да защитим по най-добрия начин само през защита на интереса на по-голямата общност- европейската", подчерта Панчугов.

Той представи и мерките, които според Десните ще доведат до оздравяване на енергийния сектор – либерализация на пазара, създаване на Енергийна борса и партийно независим национален регулатор. "ДКЕВР в момента по същество е партиен орган, който се саморазправя с ЕРП-тата. Но провалът на държавата в управлението на енергийния сектор не може да се решава с изгонване на ЕРП-тата и демонизиране на чуждестранните инвеститори“, репликира Панчугов представителите на левите в дебата.

Десните са на мнение, че доходите на хората ще се повишат само в следствие на икономически растеж. "Има огромна пропаст между нуждите на пазара на труда и наличните кадри", отбеляза Панчугов. Той посочи, че е необходима стратегия за обучение в предприемачество, защото е очевидно, че държавата е лош собственик и управник. „Нужни са високи технологии и иновации в индустрията, а не реиндустриализация чрез наливане на държавни средства в губещи предприятия“, категоричен бе Панчугов. Той призова да се гласува за Десните, защото те са доказали, че не се отказват от пътя.