След фалшивите хора и птички излитат от кръговите във Варна

Следващото кръгово движение ще бъде разкрасено с излитащи птици

Идея за декор на следващото кръгово във Варна публикува на профила си във Фейсбук кметът на града Иван Портних. "Това е следващата идея, която ще реализираме", обяви той в коментар към снимката. 

Композицията ще е втора поред, след тази на кръговото на жп гарата. Пластиката там изобразява силуети, които варненци вече нарекоха фалшиви хора.

Освен на кръговото на гаровия площад композиции ще има още на три острова - на кръговото движение на сп. "Почивка", по протежението на ул. "Девня" и между ул. "Атанас Москов" и път II-2.

Разчуването на кръговите е първата стъпка за промяна на визията на градската среда. 

В началото на септември община Варна, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България и Варна Дизайн Форум обявиха конкурс "Визия за Варна". Територията, предмет на конкурса, обхваща четири обекта - площадно пространство бул. "Мария Луиза" - бул. "Сливница"; пл. "Екзарх Йосиф" (Шишкова градинка); площадно пространство ул. "Преслав" (ул. "Сан Стефано) ул. "Одесос" (пред РДВР-Варна); градинката на Кукления театър, между улици "Шейново" и "Драгоман". Участието в конкурса е безплатно. Кандидатите трябва да подадат заявление за участие в свободен текст на email: [email protected], от който ще бъде предоставена Layout-рамка с логото на конкурса.

Проектите ще бъдат качени на сайт или във Фейсбук и ще бъде организирано публично гласуване. Жури, с участие на представители на община Варна, САБ, КАБ и ВДФ, ще отличи най-добрите проекти, като общият награден фонд е в размер на 4000 лв. Предвижда се и награда за проекта, събрал най-много почитатели в социалната мрежа.