Милица Мирчева: Отказах да се състезавам за няколко колежа в САЩ

Подготвям се при най-добрия треньор в България, категорична е рекордьорката на дълги бягания

20-годишната Милица Мирчева от Добрич е многократна шампионка и медалистка от национални и международни състезания в дългите бягания, планинското бягане и спортното ходене. Занимава се с атлетика от 6 години. Състезава се за СК Атлет (Мездра). Там работи с най-добрите треньори и бегачи на дълги разстояния в страната. През миналата година талантливата добричлийка постигна национален рекорд на държавното първенство. Тя спечели бягането на 5000 метра на открито при девойките старша възраст с рекордно време от 16:35.13 мин., като с това подобри 12 годишен рекорд с цели 52 секунди.

Милица Мирчева спечели лекоатлетическия пробег "Варна" през уикенда, организиран от клуб Черно море Атлетик, федерацията по лека атлетика, Община Варна и медийна компания MAG Communication. Състезателката на СК Атлет (Мездра) отвя конкуренцията на 4 километровия пробег, като финишира с време 12,38 м.

Голямата надежда на родната лека атлетика даде специално интервю пред Varnautre.bg.

- Милица, как протича подготовката ти?

- В момента сме на лагер във Варна. Започваме подготовка за крос кънтри състезанията. Първо имаме национален шампионат, след това балканско първенство и после Европейско, което тази година ще се проведе в България. Ще използваме пясъка по плажната ивица, където основно ще тренираме.

- Има ли нещо по-различно в тренировките ви преди конкретно състезание?

- За голямо състезание обикновено нещата се планират предварително. Тренирам по два-три пъти дневно, рядко по веднъж, като всичко зависи от това в какъв период се намираме. За да стигнеш до голямо състезание обаче трябва да минеш през по-малки, в които състезателят се разбягва, казано на наш лекоатлетически език. Обикновено подготовката е целенасочена, но всеки един спортист на дълги дистанции си има специфичен период от годината, в който тренира по различен начин. През есента, примерно, се набляга на обем, в друг сезон - на сила. Преди самото състезание е много важно да се разбягаш, да вдигнеш скоростта. Освен бягането, което е основно, наблягаме здраво и на фитнеса - коремни преси, подскоци, лицеви опори и най-различни упражнения с щанги. Не е само бягането. Практикуваме всякакви спортове, тъй като те помагат за координацията и много други специфични качества, които са много важни. Все пак атлетиката е майката на спортовете. От нея тръгва всичко.

- Като бегачка на дълги разстояния каква хранителна диета спазвате?

- Много важно е да се спазва и хранителен режим. Задължително е един спортист да има определен начин на хранене. Храня се в определени часове, със специфична храна.

Обикновено бегачите на дълги разстояния трябва да приемат много въглехидрати. Сънят е най-важното нещо пък при възстановяване. Трябва да си лягаш и ставаш рано.

Обедната почивка също е изключително важна. Два часа сън след обяд са добра предпоставка за качествена тренировка след това.

- Как се издържа един спортист, занимаващ се с лека атлетика?

- Наистина е много трудно да се самоиздържаш с лека атлетика. Спортистът няма личен живот. Всичко е тренировки, хранене и почивка. Ако човек е наистина мотивиран и има желание и го правиш за удоволствие, а не го приемаш за задължение, тогава нещата се получават. Ако си амбициран, няма как успехите един ден да не дойдат Треньорът ми помага много. Той търси спонсори. Тази година имаме подкрепа от "Еврофутбол" и една фирма от Враца.

- Подобри 12 годишен национален рекорд с цели 52 секунди, како се промени?

- Получих един медал, в случая беше златен. И дотам! Това е! Когато станеш първи на републикански шампионат и направиш национален рекорд нищо не се променя. Единствено морално удовлетворение. Ако евентуално намериш хора, които изявят желание да ти помогнат с финансиране, е добре дошло. В България нещата стоят по този начин.

- А от страна на федерацията?

- Тя осигурява медалите за състезанието.

- Каква е твоята оценка за отношението на медиите към вашия спорт?

- По принцип има интерес. Моят отбор е най-добрият в дългите бягания. При нас е и Митко Ценов, който вече всички познават. Треньор ни е Йово Николов, който е най-добрият в дългото бягане. Нормално е да има интерес от медиите.

- Колко деца тренират във вашия клуб Атлетик?

- Малките деца в момента са около 10, като имаме и такива, които са младша и старша възраст.

- Освен с лека атлетика, с какво се занимаваш в момента?

- Нормално е да продължавам образованието си. Уча в Международния бизнес колеж в Ботевград, специалност Маркетинг и комуникация. Завършила съм икономическа гимназия. Сега основното, с което се занимавам е спорта, защото се надявам да постигна нещо в леката атлетика. Обучението не съм го изоставила, но по-скоро е на по-заден план. Няма как паралелно да се развивам и в училище, и в спорта, където гоня високи резултати.

- Имаш ли предложения да се състезаваш за други клубове извън България?

- Много са. Предимно от САЩ. Ще кажа конкретно от колежите в Манхатън, Мисисипи, Канзас...В чужбина определено се предлагат по-добри условия за този спорт. Поемат ти цялото образование, дават високи стипендии. Ако имаш проблеми с училище ти намират безплатен преподавател. Ако пък нямаш достатъчно финанси, ти уреждат някаква работа в университета за допълнителен доход. Общо взето всичко е уредено в чужбина. При нас треньорът е всичко. Освен основните си функции, той трябва да е масажист, лекар и абсолютно всичко останало. Наистина е адски трудно, но засега съм решила да остана в България. Надявам се с времето условията тук да станат по-добри.

- До колко годишна възраст може един бегач да се състезава на високо ниво?

- Бегачите на дълги разстояния могат да се състезават дори и до 40 години. Има състезатели, които имат високи резултати на световно ниво дори и на тази възраст. Всичко е относително и строго индивидуално. Ако човек има късмет и е здрав, може да се задържи в спорта по-дълго.

-От малка си напуснала родния Добрич, не ти ли липсва семейството?

- Разбира се, че ми липсва. Няма как да кажа не, но аз от малка съм много самостоятелна. Човек трябва да се изгражда.

- Имаш ли приятел?

- Необвързана съм!

- Как се забавляваш в малкото свободно време, което имаш?

- Труден въпрос! Може би най-вече се разнообразявам като чета книги и с гледане на филми.

- Морето или планината?

- Планината!