Отбелязаха подобаващо 90-годишния юбилей на варненската лека атлетика

Наградиха успелите състезатели

Във Варна отбелязаха подобаващо 90-годишният юбилей на леката атлетика. На сцената в зала „Конгтресна” на ДКС бяха наградени 30 заслужили деятели, треньори, бивши състезатели, които през тези години са дали своя принос за този спорт в морската столица. Всички големи и важни институции в града и страната изпратиха поздравителни адреси по повод юбилея. Имаше и поздравителен концерт по повод празника, като гост беше българската музикална звезда Панайот Панайотов.

Божидар Чапаров, председател на Асоциацията на ветераните спортисти и деятели връчи грамоти и плакети на заслужили деятели на леката атлетика. Между тях личаха имената на Красен Кралев, Добри Панов, Кирил Николов, Момчил Проданов, Атанас Греков, Енчо Яневзс, Велислав Прохазка, Петър Симеонов, Руслан Грозданов, Цонка Господинова, Гергина Парушева, Георги Прокопов, Софка Жекова, Марин Димитров, Теменуга Вълканова, Пенчо Пенев, Никола Серафимов, Бончо Бонев, Станимир Ненов и Петър Герчев.
Кристиана Генчева – отдел „Спорт“ на община Варна от името на кмета награди със специални плакети най-отличилите се през годините.

Варненската лека атлетика стана на 90 г. Царицата на спортовоте чества своя юбилей. В навечерието на празника с гордост и самочувствие можем да кажем, че варненската лека атлетика е била, е и ще бъде сред водещите сили в страната ни. Стотици са имената на треньори, състезатели, деятели, ръководители, придружаващ екип, лекари и радетели, които са оставили следа в този спорт. Голяма част от тези хора посветиха живота си на леката атлетика. На всички тях дължим огромна благодарност. Всички те заслужават поклон за свършеното през годините. Атлетите, ветераните-атлети и парасъстезателите в този спорт и техните треньори и ръководители са оставили трайна следа в историята на леката атлетика във Варна и България. Ръководителите на града, ръководители на сдружения и спортни организации, на клубове, спонсори винаги са били съпричастни с проблемите на този спорт.

"Ние бележим един вълнуващ юбилей. Горди сме, че и днес варненската лека атлетика гледа напред и нагоре. Клубовете работят и произвеждат състезатели и шампиони днес, в дните на юбилея", коментираха на празника.

Най-старият клуб в града „Черно море - Атлетик” днес има сериозна школа. Трима треньори се грижат за работата с подрастващите. С повече от 20 медала за тази година, от тях 13 златни. През този клуб са преминали състезатели като Даниела Йорданова, единствената олимпийска медалистка - трето място от Игрите в Атина на 1500 м. Ваня Стамболова-многократна призьорка от най-големи форуми. Бинко Колев трети на Европейски игри и десетки други. Председател на клуба е Живко Желев, а заместник-председател Бончо Бонев. Треиньори: Иванка и Георги Тихови и Валя Дичева.

СК "Евър" (Варна) съществува от декември 1999 г. Цонка Господинова и Крум Крумов се занимават с подготовката на състезателите. Председател на клуба е г-н Крумов. Само за тази година спечелените медали са 13 златни, 4 сребърни и 3 бронзови. СК "Евър" може да се похвали с участие на трима състезатели на Балкански игри.

СК „Супер спорт” също може да се похвали с доста отличия. Клубът съществува от 2002 г. Създател е Руслан Грозданов, който е придседател на клуба. Треньорите в тима са Руслан Грозданов, Симеон Попхлебаров, Енчо Янев, Димчо Радев. Елена Митева стана шампионка в зала на 60 с пр. и на 100 м. с пр. на открито. Състезателите на „Суперспорт” имат спечелени общо 18 медала само за тази година, като три от тях са златни.

Лекоатлетите ветерани на Варна имат препълнена витрина с медали и купи от различни прояви. Само от Балканиади имат 144 златни отличия, 96 сребърни и 60 бронзови. 107 държавни шампиони. От последните Балкански игри в Букурещ преди няколко дни, ветераните атлети се завърнаха с 26 медала - 6 златни, 10 сребърни и 10 бронзови. Кина Монева е ръководител на клуба, който членува към Асоциацията на ветераните спортисти и деиятели.

Успехите във варненската лека атлетика свързани с парасъстезателите също са много и значими. Флагманът на тези успехи е името Стела Енева, пара-вицеолимпийска шампионка. Тя поставя рекорди на гюле и диск, а после сама си ги поправя. Останалите пара-атлети на Варна също имат достойни участия с много отличия. Стела Енева е участвала на три Параолмипиади. Има три сребърни медала

Благодарение на дългогодишния спортен журналист Петър Герчев на бял свят се появи и специалното издание „90 г. варненска лека атлетика”.

За изключителен принос, наградени с плакети от Община Варна са:

-Лиляна Панайотова

-Димитър Ставрев

-Иван Коев

-Цанко Цанев

-Стоян Джинов

-Веселин Данчев

-Пенка Харалампиева

-Георги Тихов

-Георги Григоров