Дават €750 стипендия за магистратура в Германия

Животът

28-09-2014, 08:16

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия от 1 до 15 ноември с пакет от документи

Български студенти получават по 750 евро стипендия на месец, за да учат магистратура в Германия. Парите се осигуряват от най-голямата фондация в света - Немската служба за академичен обмен DAAD. Това обясниха от консултантска къща „Едланта” вчера по време на изложението за европейско образование.

За стипендията могат да кандидатстват единствено младежи, които са завършили бакалавърската си степен у нас. Ако бъдат одобрени, получават 500 евро за покриване на таксите за обучение и по 750 евро на месец за издръжка. Допълнително от фондацията им покриват част от стойността на билета до Германия и застраховките. Тъй като от тази година следването в държавните университети е безплатно, предвидените 500 евро за обучение могат да отидат за административните такси, които всеки студент е длъжен да плаща. Такива например са разходите за транспорт в съответната област.

Желаещите могат да кандидатстват за стипендия от 1 до 15 ноември с пакет от документи. Това включва дипломи за средно и висше образование, мотивационно писмо, препоръка от преподавател и сертификат по езика, на който кандидатът иска да се обучава. Ако бъде одобрен, желаещият отива на интервю през февруари, а през април стават ясни стипендиантите.

След като вземат парите, младежите ни могат да избират от всяка специалност, която се предлага в немските университети. Обикновено тези, които заминават да учат магистратура в Германия, записват икономика, IT технологии, бизнес администрация или инженерни науки. Впоследствие те могат да останат да работят в Германия, ако желаят, или да се върнат у нас.