От средата на декември алергените ще се изписват на етикетите с едри букви

Новините

27-09-2014, 07:31

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Дори храната за вкъщи ще се доставя с детайлен етикет

Скоро потребителите ще получават по-пълна информация за храната, която получават за вкъщи. По-строгите изисквания се налагат от новия регламент за етикетиране на хранителните продукти, който влиза в сила от 13 декември. По-подробните етикети трябва да се поставят не само върху стоките, които купуваме в магазините, но и в ресторантите, при доставки вкъщи и при кетъринг.

"Новите изисквания към етикетирането на месо и месни продукти са важна крачка напред към опазване на здравето на потребителите и гарантиране на правото им на информиран избор на безопасни храни", заяви вчера заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова. Тя обясни, че от доста време се коментират значителните различия в законодателството на отделните държави - членки на ЕС, при етикетирането на храните, които са сериозна пречка за свободното движение на стоки.

Промените, които влизат в сила от средата на декември, са свързани с размера на шрифта с цел по-добра четливост. Друго изискване е веществата, предизвикващи алергии, да бъдат с отличаващ се шрифт. Добавките към продуктите трябва да са изписани с пълните си наименования, а не маскирани с Е-та и цифри.