Абитуриентите в школата намалели с град като Девня

Новините

26-09-2014, 08:19

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Броят на зрелостниците тази година с 8000 надолу

Абитуриентите, които до­­година ще излязат от школата, ще са с около 8000 по-малко от предшествениците си. Разликата в числеността на двата випуска е колкото  населението на малък град като Девня.

50 551 са зрелостниците през настоящата учебна година, показва справка на образователното министерство. През миналата учебна година броят им беше доста по-висок – над 58 000.

Малкият випуск абитуриенти ще постави пред още по-голямо предизвикателство българските университети, които и сега не могат да запълнят местата си. Както “Монитор” писа, дори и в най-голямото и престижно висше училище – Софийския университет, все още има над 200 свободни мес­та. И през следващата година матурите за зрелостниците ще съвпадат с изпитите за национално външно оценяване за седмокласниците. Традиционно на 20 май ще са изпитите по български език и литература. На 22-ри пък ще са матурите по желание и изпитът по математика за седмокласниците. През последните години тези изпити се провеждаха на 23 май. Догодина обаче тази дата се пада в събота и затова е изтеглена с ден напред.

Над 8 млн. лв. ще бъдат похарчени допълнително за ремонти и ново оборудване в училищата. Това става ясно от постановление на Министерския съвет, което е качено на сайта за обществено обсъждане. Средствата са по националната програма “Модернизация на материалната база в училище” и са от резерва на държавния бюджет.

Парите ще бъдат похарчени за обновяване на учебно-техническото оборудване на кабинет, работилници и лаборатории за практическо обучение. Предвидени са средства и за подновяване на спортните бази в школата, както и подмяна на подовите настилки. Преди началото на учебната година ремонтите не бяха приключили в около 50 училища в страната.