Продадоха ръждясал кораб за 1,2 млн. долара

Животът

25-09-2014, 10:28

Снимка:

ПЛАМЕН ВЕНЦИСЛАВОВ/в-к "Труд"

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

“Петър Берон” не е плавал от 1989 г. и не е в състояние да се движи на собствен ход.

Варненската фирма "Юнион инвестмънтс" плати 1, 2 млн. долара на Български морски квалификационен център (БМКЦ) за учебния кораб “Петър Берон”. 66-годишният плавателен съд бе продаден на търг. БМКЦ реши да се раздели с него защото е неизползваем и носи риск за навигационната сигурност в канала "море-езеро", информира в-к "Труд".

"Петър Берон" не е плавал от 1989 г. и не е в състояние да се движи на собствен ход. До тази година БМКЦ използва кораба като плаваща учебна база. На борда му се провеждаха няколко вида курсове. Ръководството на центъра обаче реши да премести обучението на сушата, за да не рискува здравето на курсантите. Така корабът стана излишен.

На търга за продажбата му се явиха 4 фирми, а обявената начална цена бе 555 555 долара. Класираната на първо място “Юнион инвестмънтс” вече е превела по сметките на БМКЦ цялата сума, с която спечели наддаването. Очаква се фирмата да стане собственик на “Петър Берон” в началото на следващата седмица, когато ще се подпише окончателният договор за продажбата.“Петър Берон” е най-старият български кораб на вода. Построен е от корабостроителницата в Съндърланд, Англия през 1948 г. Според морски специалисти, корабът не подлежи на ремонт и на практика не може да се ползва като плавателен съд. Новият му собственик сигурно ще го нареже на скрап. Най-близкото корабно режище се намира на турското Черноморие, а най-популярните места за корабен скрап в света са Пакистан и Индия.След като добие правата върху кораба, собственикът трябва да съгласува с Морска администрация безопасното му провлачване и да гарантира, че ще се изпълнят всички изисквания за предотвратяване на замърсяване на морето.