Детски градини масово забраняват тортите за рожден ден

Новините

25-09-2014, 07:46

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Картонени макети заместват традиционния сладкиш в името на здравословното хранене

Контролът върху качеството на храната в детските градини се засилва и "удари" дори традиционната торта, когато детето празнува рожден ден. Проверка на "Сега" установи, че заради наредбата, която забранява внасянето на храна в детските заведения, все повече се ограничава внасянето на торти и "натурални" сокове. Родители на деца в предучилищна възраст от София разказаха, че вместо традиционния сладкиш вече се носят картонени торти, понякога пълни с пакетирани лакомства, със свирки и балони или пък с дребни подаръчета за всяко дете от групата. Бърза проверка в интернет показа, че предлагането на картонени торти е доста развито. Най-скъпата струва 40 лв. Предлагат се и по 12 лв.

Все още има и детски градини, в които родителите могат да внасят торти, придружени със сертификат от съответната сладкарница. Поначало внасянето на храна е забранено в детските заведения, тъй като не се знае какви продукти са вложени, затова съответният педагогически колектив решава как да постъпи, коментира Стефанка Балева, директор на ОДЗ 8 в София и управител на Сдружението на директорите в средното образование. Всяка детска градина или ясла има кухня, в която се приготвят закуска, обяд и следобедна закуска. Два пъти дневно се дава и плод. 90% от времето на медицинските специалисти в детските градини и ясли минава именно в кухнята, за да контролират приготвянето на храната, посочи Балева и добави, че стриктно се следи за произхода и пътя на доставяните продукти. "Всеки ден треперим и чакаме да минат два часа от последното хранене, за да сме сигурни, че всичко е наред", разказа директорката. Според нея, въпреки че има сертификат, няма гаранция за качеството и произхода на вложените продукти. Някои от тях може да са в разрез с разрешените в наредбата за здравословно хранене.

Според наредбата торти и пасти със сметанов крем, сиропирани сладкиши, вафли, сухи пасти, шоколадови изделия, локум и бонбони може да се предлагат до два пъти седмично, и то при целодневно хранене. Забранява се предлагането на храна, която е останала от предишния ден. В масовия случай тортите за рожден ден се правят предния ден и се доставят в детското заведение на следващия. Сладкарниците също пострадаха от кризата и това си личи по качеството - масово вместо масло се влага маргарин, който е забранен в детското хранене, сметаната пък е заместена с кремове, коментират директорки на столични детски градини. "Тортите определено идват в повече в дневното меню на децата", смята Стефанка Балева. Тя уточни, че още по-забранени са домашно приготвените торти - за тях нямало никаква гаранция за произхода на продуктите и за хигиенните изисквания при приготвянето им.

Въпросът има и финансова страна - цената за традиционна торта за рожден ден може да достигне 80 лв. В София групите в детските градини са от 30-33 деца, а средната посещаемост е около 25-28 деца. Цената на парче торта започва от 2.90 лв., но много сладкарници са въвели доплащане - за надпис "Честит рожден ден" (1 лв.), за кутия (2 лв.) и за доставка до детското заведение (5 лв.). "В една от групите в нашата градина имаше двама-трима родители, които поставиха проблема и от финансовата страна, а групата реши, че няма да празнува с традиционните торти, които се поръчват в сладкарниците за празници", разказа директорка на столично ОДЗ.

Празникът може да се отбележи и по друг начин, смятат учители и директори. Родителите са раздвоени - от една страна, това е много хубава емоция, свързана с духането на свещите, от друга - трябва да се стимулира здравословното хранене. Но хем забраняват торта със сертификат, хем допускат внасянето на пакетирани храни или бонбони, коментираха майки. Други обаче се аргументират, че празникът може да се получи и по алтернативен начин. "И в нашата градина е забранено, но откровено казано, аз това го смятам за правилно. Който иска торта - вкъщи с гостите. Има достатъчно пакетирани изкушения, подходящи за почерпка", коментира майка в социалните мрежи. И още един коментар от форумите на активните майки: "В градината на сина ми също е забранено да се носят торти. Не ми беше приятно, но пък успях да компенсирам с плодове, празнични шапки, балони, чашки, свирки и така да направя специален деня за него."