Бойко Борисов: Варна ми е приоритет!

С 20 000 дъбови фиданки ГЕРБ залеси 30 дка над "Аспарухово"

Варна ми е приоритет в следващия мандат! Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се включи днес в залесяването на гората над Аспарухово. "По-добре да използваме времето и енергията на хората и да садим гора", коментира Борисов необичайната предизборна кампания на ГЕРБ, в която кандидат-депутатите чистят в наводнените райони и залесяват. "То оттук нататък и с държавата ще е така: много почистване и залесяване ще е нужно. Държавата сега е като тази изсечена до голо поляна", допълни той.

"За този регион ако не посадим магистрала "Хемус", съм обещал да не казвам Варна какво ще стане. Там където има магистрала, регионът става друг. Ако за Северна България това не се направи, ни за бизнес, нито за туризъм ще има някакво бъдеще", отбеляза Бойко Борисов.

Борисов обясни, че увеличението на тока, което предстои, се налага заради 4 млрд. дълг на НЕК. "Хората трябва да го разберат. Увеличението е заради безумието "Цонков камък", заради безумието "Белене" заради 7-и блок на "Козлодуй, както и заради това, че за "Южен поток", оказва се, няма договорени такси нито за пренос на газ, нито за колко газ, нито за кога. За "Южен поток" държавата е подписала договор, в който България има само задължения за плащане. ЕС спря проекта, а те вместо да използват това да договорят по-изгодни условия за България, изобщо не са подписали за таксите", каза той. Новата цена на тока, обаче, щяла да бъде компенсирана от по-ниските с 30-40% сметки за ток, които българските семейства ще плащат след като жилищата им бъдат санирани с държавни пари, категоричен е Борисов. Той описа 5-те основни предимства на програмата на ГЕРБ за саниране на блоковете с 2 млрд. лева от държавния бюджет: Санирането ще увеличи енергийната ефективност на жилищата и така ще намали сметките за отопление. Чрез него ще бъде удължен с 30-40 г. животът на панелките, които в противен случай скоро трябва да бъдат съборени. Основният ремонт на блоковете ще направи градовете по-красиви и ще вдигне цените на жилищата. Със санирането ще бъде осигурена работа на стотици малки и средни фирми във всички общини.

Механизмът, по който ще става то, обясни Лиляна Павлова: Общините ще получат пари на принципа на делегираните бюджети и ще възлагат поръчки на всички фирми. Повече пари ще има за общините, които покажат по-голяма готовност с проекти за повече блокове. Всички фирми, които искат и могат да се заемат с ремонтите, ще участват в комплексна обществена поръчка. След това ще получават работа по списък, така, че да не се струпват много обекти на едни и същи изпълнители. "Опитахме да направим тази програма с малка част съфинансиране от самите собственици на жилища, но разбрахме, че няма да се получи - един да има във входа, който да не иска или да не може да плати, и целият проект пропада", обясни Борисов. Така сега ще е нужно само решение на етажната собственост за начало на ремонта, който ще бъде изцяло финансиран от държавата. Моделът е прилаган в Германия преди 20 г., но изцяло с общински средства, в Румъния пък 70% идвали от държавата, а 30 - от общините.

Край Варна Борисов беше атакуван от кандидат-депутат на "Атака", пристигнал на мястото на залесяването с екип на телевизия "Алфа". Той отнесе многобройни шеги от доброволците, които опитваха да му дадат лопата, за да се включи в залесяването. На финала младежът държеше да получи коментар от лидера на ГЕРБ защо е нарекъл пенсионерите в България "лош материал". "Никога не съм казвал подобно нещо. Това е лъжа, която Вие тиражирахте пред много хора и аз ще Ви дам под съд за това", заяви Борисов.