САЩ нанесе въздушни удари срещу "Ислямска държава"

Новините

23-09-2014, 09:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Самолети атакуваха бази на групировката в Сирия

Самолети на САЩ и арабски държави нанесоха първите въздушни удари по позиции в Сирия на радикалната групировка "Ислямска държава"."Мога да потвърдя, че въоръжените сили на САЩ и партньорски държави извършват военни действия срещу терористите от ИД в Сирия, като използват сбор от изтребители, бомбардировачи и ракети въздух-земя "Томахок", каза в изявление преди няколко часа прессекретарят на Пентагона контраадмирал Джон Кърби, цитиран от световните агенции."Като имаме предвид, че тези операции продължават, не сме в състояние да дадем допълнителни подробности в този момент", се казва още в изявлението.

Арабски партньори помагат за въздушните удари по позиции в Сирия на "Ислямска държава", предаде Ройтерс, като се позова на източник от администрацията във Вашингтон. Източникът, пожелал анонимност, отказа да назове конкретно за кои държави става дума и какво е тяхното участие. По данни на американските медии, Бахрейн, Йордания, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ са взели участие във въздушните атаки.

Водената от САЩ офанзива в Сирия отбелязва повратна точка във войната срещу "Ислямска държава", след като администрацията на президента Барак Обама дълго време се въздържаше от намеса в сирийската гражданска война, коментира АФП. Той обаче разреши нанасянето на въздушни удари в Сирия по обекти на екстремистите от "Ислямска държава". Ударите са били фокусирани върху позициите на "Ислямска държава" в Ракка. Други атакувани цели са разположени по границата между Сирия и Ирак.

Междивременно френски гражданин е бил отвлечен в района на Тизи Узу, Североизточен Алжир. Групировка, свързана с "Ислямска държава", пое отговорност и заплаши да го убие. Френското външно министерство обяви, че 55-годишният Ерве Пиер Гурдел е бил похитен в планинската област Кабилия по време на туристически преход.

Малко по-късно групировката "Джунд ал-Калифа", обявила принадлежност към "Ислямска държава", пое отговорността за отвличането на френския гражданин в Алжир. Похитителите заплашват, че той ще бъде екзекутиран до 24 часа, акоФранция не спре въздушните си удари срещу джихадистите в Ирак. По-рано френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди, че в Ирак участват в операцията по оказване на подкрепление по въздух заедно със САЩ, но за Сирия и остава вярна на стратегията за подпомагане на умерената сирийска опозиция.
Пленникът бе показан на видеозапис клекнал, с двама маскирани мъже, въоръжени с автомати „Калашников” от двете си страни. Гурдел се обръща към френския президент Франсоа Оланд с молба да спре въздушните удари и да направи всичко възможно да го спаси от плен. Заложникът казва, че е от Ница и е високопланински водач. Той уточнява, че е пристигнал в Алжир в събота и е отвлечен в неделя вечерта.