Петиция събира подкрепа за създаване на Зоополиция към МВР

Животът

21-09-2014, 21:01

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Новото звено ще помага да се намали популацията на улични животни

Варненските зоозащитници от КГБ (Група за Контрол и Грижа за бездомните животни), стартираха събирането на подписи под петиция за създаване на Зоополиция към структурите на МВР.

Подобен отдел в МВР ще може да се предприемат ефективни мерки за намаляване на популацията от улични животни, убедени са инициаторите. Голяма част от животните са на улицата заради човешка безотговорност. Зоополицията ще може и ефективно да противодейства, както и да налага рестрикции при нарастващото насилие над животните, което често в последствие ескалира и в насилие срещу хора. Такова звено ще може да предприеме и ефективни мерки срещу незаконните боеве с кучета.

"Друг проблем, с който ще се бори Зоополицията, са случаите с пострадали от агресивни животни хора. Пресен пример за това е бургаското с. Маринка, където собственик насъска куче срещу психично болен човек. Много често подобни случаи се дължат на човешка безоотговорност и немарливост, но наказани за това почти няма. А е факт, че има и подобни случаи, довели до смърт. Кучето и отглеждането му в домашни условия е грижа и отговорност, и липсата им води до случаи на пострадали хора, както и до увеличаване на популацията на бездомните животни", категорични са авторите на петицията.

За целта те са стартирали подписка. Организирали са и редица срещи с кандидати за народни представители от различни партии. Първата ще е с водачката на листа във Варна-Лиляна Павлова.

Петицията за създаване на Зоополиция, можете да подкрепите тук. 

Ето и пълният текст на петицията:

Петиция за създаване на звена Зоополиция към окръжните дирекции на МВР

До Президента на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Конституционния съд на Република България
До Комисията по жалби и петиции към Народното събрание на Република България
До Омбудсмана на Република България
До българските медии и неправителствени организации

Поради зачестилите случаи на насилие над животни, безотговорно поведение на собственици към домашните им животни и поради случаите на пострадали от агресивни животни хора. Поради неспособността на държавата да се справи с нарастващата популация от безстопанствени животнипри така действащото законодателство. Настояваме за създаване на специализирано звено Зоополиция към МВР, чиято дейност да е изключително и само за престъпления спрямо животните.

Към момента отговорните общински служби не успяват да се справят с проблема поради липса на достатъчно правомощия и така заложените в ЗЗЖ и НК изисквания не се прилагат ефективно. За да може да се спазва Закона за защита на животните и Чл. 325 от Наказателния кодекс е нужно да се създаде контролен орган с повече правомощия.Подобни структури има в почти всички страни на ЕС.

Създаването на звено Зоополиция към МВР ще помогне за:

Намаляване на случаите на хора, пострадали от агресивни животни, чрез осъществяване на проверки в случаите на безотговорно поведение на стопаните. Провеждане на досъдебни следствени действия в случаите на пострадали хора.

Намаляване на популацията на безстопанствените животни, чрез контрол върху безразборното и нерагламентирано развъждане на животни.

Осъществяване на по-строг контрол и санкции на собствениците, изхвърлящи домашните си любимци на улицата.

Намаляване на случаите на насилие над животни чрез провеждане на досъдебни следствени действия, които да спомогнат за осъдителни присъди според действащото законодателство.

Настояваме за спешна промяна на закона на МВР, която да позволи създаване на звена зоополиция към окръжните дирекции на МВР.