Военният министър се качи на натовски кораб във Варна

Канадската фрегата "Торонто" и испанската "Алмиранте Хуан де Борбон" са на неофициална рутинна визита след военното учение в Черно море, в което участва и българската фрегата "Дръзки"

Военният министър се качи на акостиралата във Варна канадска фрегата "Торонто" заедно с командира на Военноморските сили контраадмирал Димитър Денев и други наши военни, съобщи Дарик Варна

"Ученията на НАТО и посещенията на военни кораби на Алианса имат една единствена цел в Черно море - утвърждаване на мира и свободното използване на ресурсите на Черно море, в сътрудничество между страните. И че в никакъв случай няма да приемем решения да се постигат със сила, била тя открита или прикрита", заяви служебният министър Велизар Шаламанов от борда на бойния кораб "Торонто".

"Бъдещето е на сътрудничеството и Северноатлантическият алианс е силен, именно защото е страж на свободната търговия, на свободното развитие, в защита на суверенитета на свободните страни от Северноатлантическия алианс", добави министър Шаламанов.

На борда на канадския боен кораб бяха и посланичката на Канада в Румъния Джоан Льоме и почетният консул на Канада в България Иво Прокопиев.

Канадският кораб и испанската фрегата "Алмиранте Хуан де Борбон" са на неофициална рутинна визита в морската столица, където ще останат до 22 септември. Преди това двата бойни кораба на НАТО взеха участие в учение от типа PASSEX заедно с българската фрегата "Дръзки" и два румънски кораба.