Взимаме 88 млн. евро по програма “Рибарство”

Парите

20-09-2014, 08:31

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Предимство ще имат проекти за аквакултури, при които ще се произвеждат атрактивни за потребителите видове.

Проектът на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. е разгледан и одобрен на заседание на Съвета за координация при управлението на средствата от ЕС, съобщиха от Министерски съвет. Така програма "Рибарство" вече може да бъде пратена на Европейската комисия. Общият финансов ресурс на програмата е 113,5 млн. евро, от които 88 млн. евро са от Европейския фонд за морско дело и рибарство, а 25,5 млн. евро са национално съфинансиране.
Програма "Рибарство" е единственият от програмните документи, заложени в Споразумението за партньорство, който до този момент не беше изпратен в ЕК. "В резултат от работата на политическо и експертно ниво през изминалия месец успяхме да наваксаме същественото забавяне на програмата", каза вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова. Преговорите с Комисията по останалите програми са според предварително заложения график, като очакваме първият кръг от срещи да приключи до 10 октомври, допълни тя.
При представянето на програма "Рибарство" през август стана ясно, че предимство ще имат проекти за аквакултури, при които ще се произвеждат атрактивни за потребителите видове. Целта е пазарът да не се пренасища с видове риба, които не са много търсени. В изготвена от ИАРА стратегия за сектора се препоръчва предимство да имат европроектите на големите фирми за производство на аквакултури.