Грипове с имена на американски щати ни тръшкат тази есен

Животът

19-09-2014, 16:25

Снимка:

© БГНЕС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Октомври и ноември са най-подходящите месеци за противогрипна ваксина

Грипове с имена на американски щати ще ни разболяват тази есен. Очаква се отново да циркулира пандемичния грипен вирус, който стана известен като свински грип или "Калифорния". Другите два вируса, които вероятно ще ни разболяват този сезон, са "Тексас" и "Масачузетс", съобщиха от Регионалната здравна инспекция във Варна.

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко изразена интоксикация-висока температура, главоболие, силни мускулни болки и катарално възпаление на горни дихателни пътищa. Грипът е една от най-контагиозните инфекции, което се обуславя от краткия инкубационен период, въздушно-капковия механизъм на предаване и високата възприемчивост на населението.

През есенно-зимния период грипът е най-тежката остра вирусна инфекция, протича с голям брой усложнения при ненавременно започнато лечение. Обичайно броят на заболелети нараства към края на годината и началото на следващата. Световната здравна организация вече съобщи кои точно вируси ще ни атакуват през зимата на 2014/2015г.

Имунизациите са най-ефективният метод за предпазване от инфекцията, съобщават още от РЗИ. Най-подходящи за поставяне на противогрипна ваксина са октомври и ноември, защото са необходими 20 дни за изработване на имунитет. Противогрипната ваксина ни пази от разболяване, а в случаите на заболяване намалява риска от възможни усложнения. Имунитетът е с продължителност 6 месеца от датата на поставянето. Ваксината е ефективна и безвредна. В аптечната мрежа вече има противогрипни ваксини. На опаковката трябва да е отбелязано, че е
за сезон 2014/2015г, което е гаранция, че съдържа трите грипни щама, очакващи се тази зима.

През есенно зимния сезон специфичните противогрипните препарати - тамифлу и реленца, се приемат с профилактична и лечебна цел.
Имунизации с противогрипна ваксина се правят при всички ОПЛ, включително и в имунизационния кабинет на РЗИ-Варна, със закупена от пациента ваксина от аптечната мрежа.