Лиляна Павлова: Процесът по акредитация на университетите трябва да се опрости

Мисия Варна

19-09-2014, 14:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще настояваме за акредитация на университетите от европейски акредитационни агенции, посочи Павлова

Процесът на програмна и институционална акредитация на университетите в България е изключително дълъг и сложен. Затова предвиждаме сливане на двете акредитации. Това е един от основните приоритети, свързани с образованието, които са заложени в управленската програма на ГЕРБ. Това каза пред ректорите на висшите училища във Варна водачът на листата за парламентарните избори Лиляна Павлова.

Тя участва в дискусия, посветена на реформите във висшето образование, на която присъстваха ректорите на висшите учебни заведения във Варна, директорите на колежи и председателите на студентски съвети. Гости на форума бяха кандидатите за народни представители отГЕРБ-Варна Пламен Манушев, Красен Кралев, Красимира Анастасова, Павел Христов, Калин Калевски и Николай Малев.

"Вярваме, че това е правилният модел, за да бъде опростен процеса на акредитация на университетите. Ще предложим със законодателна промяна акредитацията да бъде правена не само от Националната агенция за акредитация, но и от европейски акредитационни агенции. Това ще даде възможност да отпаднат някои притеснения, които виждаме, че съществуват", коментира Павлова.

Ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов изрази задоволството си от това, че проблемът с акредитацията е сред ключовите образователни приоритети в управленската програма на ГЕРБ и подчерта, че трябва да бъде решен час по-скоро, защото в противен случай "се харчи огромен ресурс без да има никаква ефективност. "Само за миналата година Медицинският университет имаше над 40 процедури по акредитация. Системата е много тромава. Ще разчитаме на вашата подкрепа и при кандидатстването и усвояването на европейски средства за изграждане на нови общежития, за реновиране на старите, както и за изграждане на симулационни центрове и внедряване на нови технологии", каза проф. Иванов.

Лиляна Павлова се ангажира да постави на преден план и проблема със специализацията на дипломираните лекари, след като от ръководството на вуза споделиха, че получават бройки за специализации, за които няма търсене.