Натискът върху България заради ксенофобията се засилва

Новините

19-09-2014, 07:20

Снимка:

"Сега"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Международни организации алармират за бити сирийци на границата и искат събаряне на оградата

На фона на развихрилия се скандал с недопуснатите деца на бежанци до класните стаи в пернишкото с. Калища се увеличава международният натиск върху България заради нови случаи на расизъм и нетолерантност. Страната ни е остро критикувана в два доклада на "Хюман Райтс Уоч" и Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа. 
Поводът за критиките на правозащитната организация станаха нови случаи на насилие на българо-турската граница. "Хюман Райтс Уоч" е документирала три отделни случая, при които полицията е върнала 43-ма сирийци в Турция. На 28 август българската Гранична полиция е заловила в гора група от 22-ма сирийци. Сред тях са Шариф, съпругата му и четирите им деца, най-малкото на две години. Той познал, че граничните полицаи са българи, защото езикът им звучал като руски. Полицията претърсила мъжете и им отнела мобилните телефони, парите и водата. Шариф ги видял да бият по-младите мъже, въпреки че самият той не бил удрян. По неговите думи полицията качила всички в полицейски коли, карали около час до турската граница, където полицаите им казали: "Хайде, вървете." 

На 30 август полицията е заловила на българска територия друга група от 15 сирийци, разказва 19-годишният Мохамед. Той твърди, че полицията е била него и осем души. "Полицейските служители, които ни хванаха, започнаха да ни бият с палки, с юмруци, с ботушите си. Стъпваха върху нас и ни караха да лежим на пода по лице. Пристигнаха подкрепления, довлачиха ни до турската страна на границата и ни прогониха," разказва Мохамед. Той описа зелени военни униформи с надпис "Полиция" на якетата.

На 7 септември е третият случай. Тогава 21-годишният Хюсеин пътувал за България с група от 16 души от Сирия, в това число две семейства с общо пет деца. Те били заловени от 6-7 български граничари. Полицаите ги претърсили, взели им телефоните, парите, храната и водата и накарали мъжете да легнат на земята. Хюсеин и няколко други млади мъже били удряни с ръце и палки. Малко по-късно полицаите им казали да си вървят и им показали гората в посока Турция. След като групата се отправила нататък, полицаите стреляли във въздуха.

Това не е първият случай на документирано полицейско насилие на границата с Турция. През април в доклад на правозащитната организация се посочваха 44 инцидента, включващи най-малко 519 души, при които българската Гранична полиция е арестувала и връщала масово в Турция търсещи убежище. В част от случаите има доказателства и за побой. Със скрита камера БНТ също документира признание на български полицаи, че са получили заповеди да бият и гонят бежанците. "Един началник вика: Влезнат ли в Българско, бой и на обратно. Викам - какво ще рече бой? Жени, деца там...? Ами, вика, внимавайте, нали... Подбирайте ей така мъжете, това-онова. Ще подбираш - дръжки. И съответно - бой и на обратно", разказва полицаят пред скритата камера.

Разказите на бежанците пред "Хюман Райтс Уоч" съвпаднаха с доклада на Европейската комисия против расизма и нетолерантността към Съвета на Европа, в която се критикува построяването на оградата с Турция. В документа се посочва, че трябва да се премахнат всякакви погранични огради, които създават физически бариери за бежанците, търсещи международна защита. Препоръките са препратени и на комисаря по правата на човека на Съвета на Европа. Това не е първият път, когато България търпи критики заради съоръжението на граница с Турция. Правозащитната организация "Амнести Интернешънъл" обвини през юли България, Гърция и Турция, че нееднократно са блокирали достъпа на бежанци. "В своята решителност да обезопасят своите граници ЕС и неговите страни членки излагат на риск живота и правата на бежанците и имигрантите", се посочва в доклад на Върховния комисариат за бежанците на ООН. 

Другите препоръки са да се преследват и наказват строго всички, които използват езика на омразата. Това се отнася и до Съвета за електронни медии, който трябва да увеличи глобите за такива случаи. България трябва да допише в Закона за защита от дискриминация нови текстове, с които да се въведе задължение за прекратяване на публичното финансиране на организации или политически партии, които насърчават расизма.


И ДАНС СЕ НАМЕСИ
Държавната агенция "Национална сигурност" е поела случая с проявите на ксенофобия в пернишкото с. Калища, научи "Сега". На 15 септември местни жители и представители на общината в Ковачевци попречиха на девет деца от бежанския център - седем първолаци и две момичета от седми и осми клас, да бъдат записани в местното училище. Агентите проверяват кой е повлиял за преобръщането на общественото мнение, тъй като за решението за децата се е знаело още от началото на септември и не е имало никакво недоволство. В бежанския център има още 35 деца, които ще бъдат насочени към училището в съседната община Земен. Те все още не са приключили курса си по български език. Следващата седмица те ще преминат изпити и ще получат сертификати от министерството на образованието.