Константин Пенчев: БНБ дължи незабавно решение - оздравяване или фалит на КТБ

Новините

19-09-2014, 07:10

Снимка:

Varnautre.bg | Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Казусът е класическо непозволено увреждане, само че още не знаем размера на щетите

Омбудсманът Константин Пенчев е един от хората, които заемат активна позиция от началото на кризата с КТБ и редовно се среща с вложители в банката. Разговаряме с него заради предстоящия национален протест на хората, чиито средства от три месеца са блокирани в банката. Константин Пенчев е национален омбудсман от 2010 г. Преди да поеме поста на обществен застъпник за правата на гражданите, той беше председател на Върховния административен съд. Дългогодишен съдия, адвокат и синдик. Пенчев беше и народен представител от НДСВ.
- Г-н Пенчев, напрежението около поставената под надзор КТБ ескалира. Вложителите готвят нов протест в понеделник и говорят за гражданска война, а същевременно БНБ обяви, че удължава надзора на банката с още два месеца. Какво трябва да се направи?
- От първия ден на тази драма с КТБ бяхме свидетели на един сценарий. У хората години наред се насаждаше убеждението, че това e една от най-добрите и стабилни банки, а изведнъж им се каза, че тя е несигурна. Така се случи най-естественото - хората започнаха да си теглят парите и КТБ беше поставена под специален надзор.
Тук е първата грешка. БНБ се опита да ни внуши, че този надзор означава само спиране дейността на банката и не предприе никакви други мерки. Специалният надзор е законов инструмент за оздравяване на банката, когато тя има проблеми с ликвидността, т.е. няма достатъчно живи пари. Целта му е този проблем да не ескалира.
Затова имаше идеи, подкрепени от Европейската комисия, че банката трябва лека-полека да започне да отваря врати - вложителите да разполагат с част от влоговете си. Говореше се за до 1000 лв. месечно. Над 100 000 вложители имат до 1000 лв. в КТБ и така техният проблем щеше да се реши напълно. Без мотиви БНБ отказа да направи дори това.
- Наскоро БНБ разреши на хората с кредити да правят вноски.
- Това е единствената операция, която БНБ разреши след два месеца бездействие, но получихме сигнали, че квесторите не приемат плащанията на хората. Писал съм до квесторите, но още нямам отговор вярно ли е. Междувременно квесторите продължават да събират такси за обслужване на сметките.
- Какво е решението на кризата?
- Да се действа, и то бързо. Незабавно да се вземе решение - фалит или оздравяване. Очевидно има начини да се установи дали банката може да заработи и ако това не може да стане, да й бъде отнета лицензията и да започне изплащането на гарантираните влогове. За целта е нужен съвсем различен анализ от това да се прави пълна инвентаризация на всички влогове и дали са лоши, обезпечени и има ли реални фирми зад тях или кухи интернет адреси.
- Според вас фалит или оздравяване, специалистите застъпват и двете тези.
- Аз не казвам кое е правилно, но знам, че има криза и единственият орган, който може да вземе мерки, бездейства. Не трябва да се тупа топката. Всеки ден, в който банката стои затворена, шансовете за оздравяването й намаляват.
Освен това БНБ дължи информация за намеренията си въпреки мантрите, че парите обичат тишината и свещената банкова тайна. Вместо това гуверньорът й не отговаря на десетките писма от вложители, организации, комитети. Не отговаря и на облигационерите, които не си получиха парите. Знам, защото всичките те пращат копия от писмата си до мен.
Освен това мълчание, което бе прекъснато само с отговор на Иван Искров към Бойко Борисов, сме свидетели и на пълно бездействие. Изводът е, че или КТБ може да бъде оздравена, но БНБ не желае да поеме отговорност за това и изчаква изборите, или пък трябва да бъде фалирана, но БНБ я е страх да й отнеме лицензията.
- Какъв ход имат хората с гарантирани влогове в тази ситуация?
- Ако някой си мисли, че ще повторим безропотно кризата от 1996-1997 г. и хората по опашките със сълзи на очи ще гледат как им изчезват спестяванията, се лъже. Времената са други, институциите са други и гражданите са други и няма да позволят да се подиграят с тях по този начин.
При мен идват десетки граждани и на всички им казвам като юрист, че правните аргументи на БНБ както за липсата на мерки при надзора, така и за отказа да разреши частични плащания на депозити, са абсолютно несъстоятелни. Те изкривяват закона. За мен е важно да си получат парите и някой да плати за нервите и паниката, които им бяха причинени.
- Как ще стане това?
- И на вас, и на хората казвам: изчакайте. Но за мен казусът е класическо непозволено увреждане, само че още не знаем размера на щетите, които са причинени. Те са различни при всеки човек. Ще ви ги илюстрирам с казуси на хора, които дойдоха при мен. Жена, която е сключила предварителен договор за продажба на апартамент, дала е капаро и сега не може да доплати и загуби и жилището, и дадените пари. Хора, които с авоарите си в КТБ са изплащали кредити в други банки и при тях идват съдебни изпълнители. Друга жена, която от сметката си в КТБ е превеждала пари за наем на дъщеря си в чужбина и момичето бе изгонено от квартирата си. Хора, на които сумите са им трябвали за операции.
- Вие да не би да имате влог или кредит в КТБ?
- Нямам. Но и да имах, щях да действам и разсъждавам по същия начин. Отказвам да разделям хората на тарикати, които имат влогове в КТБ, и на почтени хора, които нямат сметки там и сега отказват да плащат заради тарикатите. Това е опорната точка, която се прокарва непрекъснато.
- Не жалите ли твърде много вложителите. Не трябва ли човек да прецени, че щом му предлагат тези високи лихви, депозитът е рисков?
- Съгласен съм, но ако става дума за действаща пазарна икономика под върховенството на закона. В България такова нещо няма. Видяхме как тази банка беше направена, моделирана, надута и съборена. Как при това положение хората да имат пазарен нюх и култура, като очевидно в България няма пазар.
Най-страшният урок и най-голямата последица от кризата с КТБ за банковата стабилност е, че всички видяха, че когато някои властимащи решат да съборят която и да е банка, ще го направят, защото по-силен от държавата няма.
Искам да кажа и нещо много важно. Ако се стигне до фалит, не трябва да се допуска активите на банката да бъдат разпродадени за жълти стотинки, както стана през 1997 г. Призовавам Фонда за гарантиране на влоговете, който е господар на процеса по несъстоятелност, ако прати синдици, които да започнат тъжната дейност по разпродаване на имуществото на банката, да извика международни одитори, за да не се допусне обезценка на имуществото. Нека да направим сефтето и да продадем една банка на истинската й цена.