Санирането - само целия блок, за да има по-малки сметки за ток

Новините

18-09-2014, 17:08

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Лиляна Павлова: България изгуби една година за европарите

България изгуби една година от възможността да усвоява европейски пари. Сега тези средства вече можеше да са в ръцете на общините и на бизнеса. Трябва да наваксаме пропуснатото време и възможности, заяви Лиляна Павлова на среща с регионалните колегии на строителите и архитектите във Варна. Участие в дискусията взеха и кандидат-депутатите вицеадмирал о.р. Пламен Манушев, Красен Кралев и Калин Калевски.

„Програмата на ПП ГЕРБ за саниране на българските домове ще даде възможност на малкия и средния бизнес, както и на производителите на тези материали да се включат активно в процеса”, обясни Павлова. „Задължително условие на тази програма ще е саниране на цял блок без изключение, защото само тогава можем за говорим за достигнато ниво на енергийна ефективност и само тогава можем да очакваме намаляване на разходите на домакинствата за отопление”, мотивира се тя.
„Програмата ще бъде децентрализирана и ще се управлява от общините. Те ще провеждат търговете за изпълнител, проектант и одитори. Предвиждаме ограничително условие към общините - да не се договарят само с двама или трима изпълнители, а да има рамкови договори с повече фирми, така че работата да бъде справедливо разпределена между тях. Същото ще важи и за другите дейности, свързани със санирането”, обясни водачът на варненската листа. По думите й първите две години ще бъдат нулеви за собствениците – т.е. държавата ще покрива 100% от разходите по изпълнението на проекта за санирането. „Но ако възникнат допълнителни дейности по прилагането на този проект, те трябва да бъдат поети от собствениците”, уточни Павлова.
Тя повдигна и темата за промяната на Закона за устройство на територията (ЗУТ), като отбеляза, че в ресора на министерството на регионалното развитие в бъдеще ще бъде възможността той да се промени изцяло или да се отмени, за да се създадат два нови самостоятелни закона. „Предстои дебат и относно облекчаване на процедурите по различните режими, свързани с работата в бранша”, допълни Павлова.
„Направихме много грешки през своя мандат, но бяхме единствената политическа сила, която излезе и публично призна това – не направихме реформата в здравеопазването, не обърнахме достатъчно внимание на малкия и средния бизнес, но направихме и много положителни неща, които са видими”, отговори Павлова на въпрос за научените уроци.
Пристанищната администрация трябва да е на морето, а не на жълтите павета в София и оттам хора без отношение към тематиката да разписват процедури и правила, смятат представителите на браншовите организации. Според тях връзката между Варна и Бургас е много важна за бизнеса в източната част на страната. „На този етап не можем да осигурим финансиране за магистрала „Черно море“, предлагали сме я на различни потенциални инвеститори на принципа на публично-частното партньорство, но няма достатъчен целогодишен трафик, който да оправдае инвестицията им”, поясни Павлова. По думите й възможен вариант за решаване на проблема като начало е да се направи четирилентов обход на Ахелой до Слънчев бряг, където през летните месеци се получава най-голямата „тапа“. Впоследствие може да се мисли за разширяване на пътя до Варна, ако не с 4 ленти, то поне с 3, уточни тя. Приоритет на ГЕРБ е изграждането на магистрала „Хемус“.