"Нестле" взима 330 стажанти

Животът

18-09-2014, 16:44

Снимка:

Алианс за младежта

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

"Стажантът" на Тръмп започва и във Варна

Стажанти от Китай и Индонезия преподават в детски градини във Варна

Абитуриенти и студенти ще трупат опит във фабриките в София и Варна

330 млади хора в България могат да започнат стаж в "Нестле" през следващата година. Инициативата е част от програма на швейцарската компания за борба с младежката безработица в Европа. Според нея 20 000 младежи ще получат възможност за платен стаж до 2016 година. От тях 8000 вече работят, в това число и в България. Днес към инициативата на "Нестле" се включиха още близо 200 от най-големите компании в Европа. Бройката на наетите млади европейци трябва да стигне 100 000 до 2016-а.

Обединението, наречено "Алианс за младежта" (Alliance for YOUth), беше представено днес по време на дебат, състоял се в швейцарския град Веве - централата на "Нестле, и излъчван на живо във всички държави, където има фабрики на компанията. Специален гост на дебата бе най-младата българска евродепутатка - Ева Паунова (ГЕРБ/ЕНП). Според нея проблемът с младежката безработица започва още с образованието, което не подготвя достатъчно практически умения у бъдещите кандидати за работа.

Един на всеки 4 от европейците до 25 години няма работа, стана ясно от дебата, а в Гърция и Испания този процент е над 50. Друга интересна статистика е, че половината от случаите на трайна безработица сред младите се дължи на неумението да се пише CV и неумението да се представиш добре на интервю. В България "Нестле" вече са провели 2 обучения за писане на CV и спецификите на интервюто за работа в различните фирми. Част от участниците са получили право на 6-месечен стаж в "Нестле", където да придобият професионалния опит, най-често изискван от работодателя. Други от стажантите са набрани чрез формуляра за кандидатстване на сайта на компанията. Стажантите са абитуриенти с и без професионална квалификация, както и току-що завършили студенти, които работят от техници в производството до помощници в централата на "Нестле" в България. Някои от тях след това получават и покана за работа в двете фабрики в София и Варна.

Съвместно с 14 европейски бизнес партньораи и 13 партньори от Португалия, Нестле стартира инициативата "Алианс за младежта" през юни 2013 г. в Лисабон.

Сред учредителите на Алианса са компанията за човешки ресурси Adecco, застрахователната фирма AXA, международният производител на храни Cargill, логистичните групи CHEP и DS Smith, консултантската фирма Ernst & Young, социалната мрежа Facebook и производителят на парфюми и аромати Firmenich.

Команията Google, групата за пазарни проучвания Nielsen, комуникационната фирма Publicis Groupe, технологичната фирма Salesforce, платформата за обмен на информация Twitter и адвокатската кантора White & Case също са сред членовете на Алианса.
"Алиансът за младежта" е четвъртият стълб на европейската инициатива на младежка заетост на Нестле "Нестле се нуждае от младите хора" (Nestlé Needs YOUth), която стартира в Атина през ноември 2013 г.