Реформаторите: Незабавно възстановяване на гарантираните депозити в КТБ

Новините

18-09-2014, 12:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отстраняване на главния прокурор от казуса с банката, искат от РБ

Незабавно възстановяване на депозитите на дребните  и средните вложители в Корпоративна търговска банка  до гарантираните 196 000 лв, никакви пари на данъкоплатците за оздравяване и пълно разкриване на кредитните досиета, е позицията на Реформаторския блок по казуса с банката, обяви днес на пресконференция лидерът на ДСБ и водач на листата за ІІІ МИР-Варна, Радан Кънев.

От 150 юридически лица, получили кредити от КТБ, 59 нямат нито един назначен служител, съобщи Гроздан Караджов от Гражданския съвет на блока. Повече подробности реформаторите ще представят на нарочна пресконференция през следващата седмица, уточни водачът на листата за 24-и МИР-София, д-р Петър Москов.

За незабавно отстраняване на главния прокурор от разследването по казуса КТБ и поемане на случая от специализираната прокуратура, настояват още реформаторите. Радан Кънев призова да бъде разследван самият главен прокурор Сотир Цацаров за ролята си в случая.

България е единствената държава, където няма застрахователна защита на депозитите, уточни Караджов и допълни, че в гаранционния фонд има 1,8 млрд.лв. частни пари на банките, заделени за кризисни ситуации.  От блока смятат, че във фонда банките трябва да внасят съобрназно давания лихвен процент, а не както е сега-„на калпак”.

От блока обещават да разкрият истината за досиетата на КТБ, така както разкриха корупционната схема за „Южен поток”.

Веднага след формирането на бъдещото ново правителство трябва да бъде избран нов гуверньор на БНБ. Процедурата по избора трябва да допуска за участие в конкурса и чужденци, смятат реформаторите и уточниха, че това е позната практика по света, За пример бе посочен гуверньорът на централната банка на Великобритания, който е канадец.