"Дръзки" участва в учения с чуждестранни кораби

Животът

17-09-2014, 16:40

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Двата кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще направят рутинна неофициална визита в пристанище Варна от 19 до 22 септември 2014 година.

Военноморските сили на България, Румъния и кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще проведат днес и утре съвместно учение от типа PASSEX югоизточно от град Констанца извън териториалните води на Република Румъния. Това са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание от двете страни.

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост с военноморските единици на страни членки на НАТО, да се подобри взаимното разбирателство и да се повиши подготовката на екипажите на море.

От българска страна участва фрегата "Дръзки" с командир капитан II ранг Георги Савов. От румънска страна участват 2 кораба, а от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО- канадски военен кораб "Торонто" (HMCS Toronto) и испански военен кораб "Алмиранте Хуан де Борбон" (ESPS Almirante Juan de Borbón).В плана на учението са включени комуникационни учения, учения по съвместно тактическо маневриране, учения по обмен на данни за осветяване на надводната и подводната обстановка, учения за отразяване атаките на въздушен и надводен противник и учения по борба за живучест.Двата кораба от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО ще направят рутинна неофициална визита в пристанище Варна от 19 до 22 септември 2014 година.