Масови нарушения в договорите на сезонните работници

Животът

17-09-2014, 15:32

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Във Варна извършените проверки през сезона са 744 в 660 предприятия с над 20 хил. наети в тях.

Масови нарушения в трудовите договори на сезонните работници е установила Главната инспекция по труда. Голяма част от договорите, например, са сключени на 10 юли – датата, на която беше обявено началото на проверките в курортите по Южното Черноморие, пише investor.bg

Най-честите нарушения са на работното време – нерегламентирано полагане на извънреден труд и неспазване на изискванията за почивка. Повечето работодатели не плащат нощен труд, нито по-високи надници за работа в почивни дни.

Във Варна извършените проверки през сезона са 744 в 660 предприятия с над 20 хил. наети в тях. Лицата, работещи без трудови договори, са били 44, нарушенията по работното време – 313, а по заплащането на труда – 151. Съставените актове за установяване на административно нарушение са 358.Данните от инспекционната дейност показват, че нарушения се допускат основно в малките търговски обекти, ресторанти и хотели, докато в по-големите комплекси не се установяват сериозни нередности.В началото на месеца ГИТ и НАП започнаха съвместна кампания за ограничаване на нерегламентираната заетост чрез полагане на труд на пълен работен ден при договор на непълен.