От 1 октомври: Токът скача с до 10%

Животът

17-09-2014, 14:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Колко точно е дупката в НЕК не е ясно, тъй като липсвало достъпно счетоводство

От 1 октомври цената на тока ще се увеличи с до 10%. На 19 септември ще има конкретика за процента. Това стана ясно на днешното заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ще се търсят и механизми за компенсиране на социално слабите домакинства, информираха колегите от Bulgariautre.bg.
Новият председател комисията – Светла Тодорова, обясни, че това се прави, за да се влеят свежи пари в НЕК, която е в тежко състояние. Тодорова каза още, че това няма да е последното увеличение на цената на електрическата енергия. Кога и какви скокове ни очакват в цената – все още не е ясно.

По думите на Тодорова увеличението няма да покрие дефицитите в системата, но целта е да се осигурят средства в НЕК, за да намалеят неразплатените дългове на обществения доставчик.

Колко точно е дупката в НЕК не е ясно, тъй като липсвало достъпно счетоводство. Освен това според Тодорова, част от действията, предприети от предишния състав на комисията към електроразпределителните дружества, не са съвсем законни.

Освен увеличението, продължава търсенето на механизми за предоговаряне на дългосрочните договори, които по оценката на регулатора са "железни", както и за облекчаване на тежестта от зелената енергия.

Вероятно ще има и увеличение на цената на природния газ.