ЕП гласува днес споразумение за асоцииране на Украйна

Новините

16-09-2014, 08:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

В един и същи час споразумението за асоцииране ще бъде одобрено и в и в ЕП, и във Върховната рада

Европейският парламент днес ще гласува споразумението за асоцииране на Украйна, което включва и създаване на зона за свободна търговия, съобщи БНР. То обаче няма да стане факт преди 2016-а година, а дотогава се очаква Евросъюзът да компенсира Украйна с преференциален търговски режим.

Обект на дискусиите в пленарната зала в Страсбург ще са и отношенията Европейски съюз – Русия.

Докато евродепутатите обсъждат въпроса в Страсбург, украинските парламентаристи ще водят аналогичен дебат във Върховната рада. Предвижда се в един и същи час споразумението за асоцииране да бъде одобрено и в двете пленарни зали, които през цялото време ще поддържат жива видеовръзка.

Събитието беше замислено по този символично-тържествен начин още преди края на миналата седмица, когато Брюксел, Москва и Киев се договориха предварителното прилагане на търговското споразумение да бъде отложено за 31-ви декември 2015-а година.

Решението дойде в отговор на руските резерви към икономическото обвързване на Украйна с Евросъюза и беше обосновано с необходимостта да се подкрепи стабилизацията на страната. Така днешният вот на Европейския парламент, за който няма съмнение, че ще бъде положителен, ще има по-скоро символично значение. Той ще даде зелена светлина за свободен достъп на украински стоки и услуги до европейските пазари и за отпадане на митата за внос и износ, без обаче да посочва от кога.

Ако последно договореният срок – края на декември 2015-а – не бъде отново променен, към него трябва да се добави и поне година за ратификация на споразумението от парламентите на всичките 28 страни–членки. Плановете са Европейският съюз да удължи срока на търговските преференци, които вече дава на Украйна, за да помогне за съживяване на икономиката й, докато споразумението влезе в сила.

Германският канцлер Ангела Меркел, председателят на ЕК Жозе Барозу и руския президент Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Украйна.

В разговора си, Ангела Меркел и Владимир Путин са дали позитивна оценка на постигнатата договореност за отсрочка на прилагането на Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Украйна до 1 януари 2016 година. Обсъдена е била и обстановката в Украйна и спазването на постигнатото примирие. Необходимостта от спазването на прекратяване на огъня, е бил и един от акцентите в разговора на Владимир Путин с председателя на Европейската комисия.

Освен практическото приложение на отсрочката на Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, двамата са отбелязали и значението на продължаването на диалога за гарантиране на безпрепятствени доставки на руски газ за Европа през територията на Украйна.