Регионалното министерство въвежда още облекчения за санирането

Парите

16-09-2014, 08:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

И неукрепени сгради ще имат право на финансиране по проекта

Отчаяните опити на регионалното министерство да спаси напълно блокираните към момента европейски средства за саниране продължават с облекчаване на условията за финансиране на собствениците. След като призова банките да започнат да отпускат кредити за саниране, тъй като в КТБ стоят блокирани 13.5 млн. лв. за тази цел, сега ведомството въведе още две облекчения. Първо, сградите, които не са укрепени, също ще могат да се финансират по проекта. Досега конструктивно неукрепени блокове не можеха изобщо да кандидатстват, а собствениците трябваше сами да си плащат за укрепването.

Другото облекчение е за най-бедните семейства, за които се предвижда санирането да е напълно безплатно. Те получават като помощ от бюджета на министерството 25% от парите за обновяване на дома си, които останалите собственици плащат. Досега обаче кандидатите трябваше първо да са получили отказ от КТБ за кредит с ниска лихва. Това изискване отпада занапред.

Към момента министерството води разговори с всички банки у нас за отпускане на кредити на домакинствата. Вчера зам.-министърът на регионалното развитие Ангел Петров отново се срещна с представителите на банките, за да се уточнят условията за меморандума. Целта е да се привлекат максимално повече институции, които да предложат атрактивни условия и хората сами да си избират кой да ги кредитира, а не да има само една банка. Не е ясно обаче дали ще се постигнат ниските нива на лихвите и преференциалните условия, които КТБ предложи, за да бъде избрана за мениджър на фонда. И в момента банките имат подобни продукти - кредит за саниране на дома, но те са с по-висока лихва от тази на КТБ, която бе от 4.5% до 6.5% над основния лихвен процент. Собствениците не плащаха и такси и комисиони по кредитите. За сметка на това пък КТБ трябваше да прибере близо 3 млн. лв. за покриване на разходите й.

Въпреки неволите, които преживява проектът за обновяване на домовете, както и фактът, че 52 блока чакат повече от година МРР да си реши бюрократичните проблеми, интересът към проекта се оказва изключителен. 414 са блоковете, подали заявление за интерес. От тях са одобрени 390 - или двойно повече от наличния ресурс. Според разчетите 50-те млн. лв. ще стигнат за 180-200 сгради. Сключените споразумения за строителни дейности, което е финалната фаза в процедурата, са 52. Предстои са бъдат избрани и строителите за шестте региона и столицата, съобщиха от МРР. За периода от 2014 г. до 2020 г. по ОП "Региони в растеж" има близо 175 млн. евро за саниране на жилищни сгради и студентски общежития.