НАСА изстрелва балон с телескоп в космоса, ще търси черни дупки

Новините

16-09-2014, 07:50

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

След излитането телескопът може да бъде наблюдаван в реално време на карта на Google.

Предстои пускането в действие на нов телескоп, проектиран да засича черни дупки, пише Live Science, цитиран от "Фокус".Съоръжението ще се издигне с гигантски балон на височина 36 576 метра над Земята. Това е три или четири пъти повече от височината, на която летят самолетите. А самият балон може да носи цял самолет.

След като е преминал границата на земната атмосфера, телескопът X-Calibur ще търси черни дупки и данни, които да обяснят теорията на относителността на Айнщайн.

Миналата година пак бяха направени опити за изстрелване на X-Calibur не успяха заради силни ветрове. Сега учените от Вашингтонския университет в Сейнт Луис и Националната космическа агенция на САЩ (NASA) планират да издигнат балона от база в Ню Мексико.

Съоръжението X-Calibur е специален вид телескоп, наречен поляриметър, който измерва поляризирани рентгенови лъчи с висока енергия. Той ще се носи над външните слоеве на земната атмосфера и ще се фокусира върху различни космически обекти, сред които черни дупки, видими от северното полукълбо.

Гравитацията на черните дупки е толкова мощна, че дори светлината не може да избяга от водовъртежа им и това прави възможно засичането им. Телескопът ще “вижда” черните дупки, благодарение на рентгеновите лъчи, излъчени от материята преди изчезването й във вътрешността им.

Първата стъпка при изстрелването е развиването на свръхтънката пластмасова материя, от която е направен балона. След това в него се впомпва хелий, който ще го надуе, за да се надигне подобно на гъбовиден облак, докато на вътрешността му се напълни. Следващата стъпка е освобождаването на тежестта, при което балонът ще полети заедно с X-Calibur, завързан за края му. След излитането телескопът може да бъде наблюдаван в реално време на карта на Google.