МУ откри академичната година с видеоконферентна връзка със Сливен

Животът

15-09-2014, 15:38

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Представители на първокурсниците с най-висок бал от приема положиха традиционната клетва за "посвещение в медицината"

С директно включване и видеоконферентна връзка с филиала на МУ-Варна в град Сливен бе открита новата академична 2014-2015 година във варненското висше медицинско училище. Над 3700 студенти, над 570 от които са представители на 34 държави от целия свят, ще се обучават във варненския Медицински университет през тази година.

Началото на церемонията бе дадено с тържествен водосвет за здраве и благополучие, който отслужи отец Ясен Шинев. В словото си Ректорът проф. д-р Красимир Иванов приветства първокурсниците с добре дошли в "най-добрия медицински университет в страната". Той увери прекрачващите за първи път прага на университета, че са направили своята най-добрата инвестиция за бъдещето, идвайки да учат в един от най-високотехнологичните български университети.

"Медицинската професия е не само знания, техника и изпълнение на манипулации, тя е преди всичко любов към човека", каза директорът на Филиалът на МУ-Варна в град Сливен – доц. д-р Нели Спасова при директната видеоконферентна връзка, която родители, студенти и гости можеха да чуят и видят на специално монтирания екран в двора на университета.

Представители на първокурсниците с най-висок бал от приема положиха традиционната за първия учебен ден в МУ-Варна клетва за "посвещение в медицината". Двама студенти шестокурсници, бъдещите Златни Хипократи на предстоящата промоция на студентите по медицина, облякоха бели престилки на своите нови колеги, за да ги приобщят символично към медицинската общност. Последно пожелание за попътен вятър отправи проф. Иванов, изливайки по стар български обичай вода пред входа на университета.