Харчат 106 милиона за интеграция на ромите в образователната система

Новините

14-09-2014, 17:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Създават условия за изучаване на майчин език

106 милиона лева трябва да бъдат похарчени до 2020 година за ефективна интеграция в образователната система на деца, ученици и младежи от етническите малцинства и от други уязвими групи.

Това става ясно от проекта на новата оперативна програма "Образование и наука", която служебният министър Румяна Коларова предложи за обществено обсъждане, предаде репортер на БГНЕС.

Един от инвестиционните приоритети на програмата е "социално-икономическа интеграция на маргинализирани общности като ромите". Сред описаните дейности, които могат да получат подкрепа по този приоритет са: допълнително обучение по български език за децата и учениците, за които българският език не е майчин и създаване на условия за изучаване на майчиния им език. Има и идея да се закрият или преобразуват обособени на етнически принцип детски градини и училища в населените места с повече от една детска градина и повече от едно училище.Специално ще се работи с ромските семейства, за да могат децата им от тригодишни да тръгват на детска градина. Предвижда се осигуряване на материална и психологическа подкрепа за приемане на ромските деца в детски градини и училища извън ромските квартали.

По данни на НСИ процентите на завършилите съответната степен на образование роми към 2011 г. са следните: висше – 0.5 %; средно – 9.0 %; основно – 40.8 %; начално – 27.9 %; незавършено начално и непосещавали училище – 21.8 %. Като съществен проблем се очертава и недостатъчната мотивация за изучаване на майчин език.При реализацията на проекти по новата оперативна програма специално внимание ще бъде отделено на повишаване на квалификацията на учителите и създаване на стимули за оставане в професията и за избор на тази професия. Данните показват, че страната е сред последните тридесет в световен мащаб по "ниво на подготовка на персонала" в образователната система. Освен това броят на учителите в общообразователните училища до 49-годишна възраст намалява за сметка на увеличение на онези над 50 г.

От всички заети в общообразователните училища към 2011 г., на близо 40% от тях е предстояло пенсиониране в рамките на следващите шест години. Факт е и, че от 2007 до 2013 г. броят на заетите в системата е намалял с 9 132 души (9,3%), а процесите на феминизация и застаряване се задълбочават.Освен това в момента много от учители не са готови да прилагат съвременни технологии и похвати в учебния процес. Липсват умения по специфични теми като работата с деца със СОП и мултикултурна среда. Наличните възможности за мобилност са недостатъчни. Идеята е на преподавателите ще бъдат дадени възможности за допълнително обучение по защита на интелектуалната собственост, предприемачество, ИКТ. Трябва и да се подобрят условията за мобилност на преподаватели и педагогически специалисти.

Основна част от дейностите ще бъдат насочени към привличане и задържането на младите специалисти, както и към активно включване и на мъжете в сектора.Финансово оперативната програма изглежда по този начин: за модернизиране на съществуващите центрове за върхови постижения и центрове за компетентност се предвижда да отидат общо 250 млн. лв., а за поддържане и развитие на научноизследователската инфраструктура – 120 млн. лв. За подкрепа за приложни изследвания и експериментално развитие са заделени 176 млн. лв.

За подобряване на постиженията на децата и учениците в овладяването на ключови компетентности по отношение на предучилищното и училищното образование са отделени 5 млн. лв., а за задържане на децата и учениците в образователната система чрез повишаване на мотивацията за учене и привлекателността на образователните институции - 275 млн. лв.

За мерки за подобряване на знанията, уменията и възможностите за реализация на завършилите висше образование ще има общо 10 млн. лв., а за оптимизиране дейността на висшите училища – 4 млн. лв. С 40 млн. лв. ще се подобрява достъпа до висше образование и ще се работи за увеличаване броя на завършилите висше образование между 30-34 годишните до 36% до 2020 г.

За подобряване на условията за обучение в съчетание с научни изследвания и за развитие на човешките ресурси в сферата на НИ и развойната дейност са отделени 3,5 млн. лв., а за развитие на капацитета и повишаване на квалификацията на заетите в областта на образованието, обучението и науката – 55 млн. лв.

За подкрепа на продължаващото обучение и създаване на условия за придобиване и надграждане на знания, умения и компетентности ще има общо 2 млн. лв., за повишаване на привлекателността и подобряване на качеството на професионалното образование и обучение – 10 млн. лв., а за насърчаване на връзките между професионалното образование и обучение, висшето образование и бизнеса крупната сума от 100 млн. лв.

За мерки за повишаване на качеството и подобряване на достъпа до образование чрез създаване на подкрепяща среда за включващо образование са отделени 60 млн. лв. /БГНЕС