"Глория Виктория" спечели Гран при на Фестивала на анимационния филм

Наградата за пълнометражен филм в размер от 1500 лв. се присъжда на "Момчето и светът", Бразилия

Филмът "Глория Виктория", Канада на режисьора Теодор Ушев от спечели Гран при на десетия юбилеен Световен фестивал на анимационния филм – Варна 2014. Международното жури на варненския културен форум присъди 3500 лв. и статуетка на скулптора Георги Чапкънов на авторите на 7-минутната анимационна лента.

Наградата за пълнометражен филм в размер от 1500 лв. се присъжда на "Момчето и светът", Бразилия. "Пластилинова азбука" от Русия получи наградата за телевизионна серия в размер на 1500 лв. Наградата за студентски филм е присъдена на "Международен ден на бащата", Латвия. Наградата в категория детски филм в размер на 1500 лв. се присъжда на "Мама е самолет", Русия.

Наградата за най-добър български филм беше присъдена на българската продукция "Инцидент" на режисьора Димитър Велев.Наградата на Milka за филм с изразена най-нестандартна нежност печели "Приказки от кухнята", Чехия. Тя е в размер на 1000 лв.Наградата на Съюза на българските филмови дейци отива при "Денят на кървавите венци", България на режисьора Димитър Димитров.Наградата на гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци беше присъдена на "Глория Виктория", Канада, на режисьора Теодор Ушев.Наградата на Факултета по журналистика "Горчивата чаша" беше присъдена на члена на журито на конкурсната програма – Ото Алдер за неговия филм "Духът на гения: Фьодир Хитрук и неговите филми".Наградният фонд на десетия Световен фестивал на анимационния филм – Варна 2014 е осигурен от Министерство на културата, Българска национална телевизия и Нов български университет."Най-значимото събитие на фестивала са раздвижените рисувани картини, които създадоха деца в рамките на тези няколко дни", заяви режисьорът Андрей Кулев на пресконференция във ФКЦ. "Те могат да разчувстват всеки творец, защото така той проглежда за бъдещето на анимацията. "Нашата мисия е изпълнена, щом успяхме да заведем децата в кино залите". Организаторите на фестивала отделиха специално внимание на обучението на деца в техниките на анимацията. Децата с удоволствие се включиха в уъркшоп под ръководството на лекторът от Франция Карин Миралес и преподавателката Радост Нейкова. В големите варненски райони – Аспарухово, Аксаково, Младост се появи вълшебна анимационна шатра с добрия вълшебник Милен и студенти от НБУ, които откриха за децата света на анимацията.Десетото юбилейно издание на Световния фестивал на анимационния филм Варна 2014 се проведе от 10-и до 14-и септември 2014 г. във Фестивален и конгресен център Варна.