Училищата нямат право да искат пари от родители за подготвителните групи

Мисия Варна

13-09-2014, 17:33

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Майка сигнализира: В училище "Ангел Кънчев" събират пари от родителите за оборудване на стаите

Училищата нямат право да искат пари от родителите за оборудване на базата за подготвителните групи за 5 и 6-годишните. Базата за тях се финансира от общината. Това съобщи шефката на дирекция "Образование" в община Варна Лилия Христова след сигнал на родител, че в училище "Ангел Кънчев" са събиране средства за купуване на щори, мокети, врати за шкафчета и друго оборудване на стаите за малчуганите. 

"Пари могат да се събират само ако родителите са взели решение, че искат да закупят нещо на събрание на родителския колектив и има протокол за това", уточни Христова. Тя призова дори и да има такова решение когато родителите дават пари да искат документ насреща. 

Майката на дете, което е било прието в една от подготвителните групи на училище "Ангел Кънчев" сигнализира, че още на първата родителска среща, учителката на групата уведомила родителите, че трябва да съберат по 50 лева за оборудване, въпреки, че официалната информация на сайта на училището за прием на малчуганите гласи, че се заплаща само храната. 

"На родителската среща в началото на септември, г-жа Анна Кирова (учителката на групата) ни посрещна в празна класна стая. Обясни ни, че в групата ще има 23 деца. След това ни се каза, че трябва да съберем пари за поставяне на вертикални щори тъй като от ХЕИ ги изискват, но училището няма пари за такива и че общината, по чиято програма се работи, не е отпуснала такива средства. Съобщи ни още, че щорите трябва да са в конкретни цветове. След това каза че трябва да купим мокет или килим", разказа Руслана Стойчева пред Varnautre.bg. От думите на началната учителка станало ясно, че парите се събират по поръчение на директорката на "Ангел Кънчев" Камелия Минчева. 

"След всичко това двама-трима родители от няма накъде бяха записани като родителски колектив. На хвърчащ лист се направи протокол, в който се написа, че родителите са взели решение да закупят щори. Протоколът впоследствие е преписан на официална бланка", допълни възмутената майка.  След разиграла се случка, Стойчева предупредила преподавателката, че смята да пусне жалби до ресорните институции - общината и Регионания инспекторат по образование. 

Освен от искането за пари, майката се оплака и погрешната информация, която е била дадена предварително за условията в подготвителните групи. "Когато реших да запиша детето си в подготвителна група в "Ангел Кънчев" отворих сайта на училището, където пишеше, че се предлага условия и база, отговарящи на нуждите на децата и Наредба №3 за здравните изисквания към детските градини. Оказа се обаче, че в помещение с размери 8 на 5 метра ще се сложат над 20 легла. А в наредбата си има изисквания за необходимата кубатура на помещенията за определен брой деца", обясни Стойчева. Тя повдигнала и този въпрос пред учителката. Отговорът, който получила недоволната майка бил да премести детето си в друга група, където претенциите й към материалната база и липсата на достатъчно пространство, ще бъдат задоволени. Освен това преподавателката обяснила, че не иска проблеми с директорката и съответно не желаела детето на Стойчева в групата си. В крайна сметка майката е отписала детето си от подготвителната група в "Ангел Кънчев". По неина информация, същото са направили и други родители. 

Стойчева обърна внимание и на факта, че в подготвителните групи в "Ангел Кънчев" се приемат и 4-годишни деца. "Приемът е обявен за 5 и 6-годишните - родени 2008-2009 г., заради липса на места в градините, а директорката г-жа Минчева по свое усмотрение е решила да приема и деца, родени през 2010-та", обясни тя. 

След като бе запозната със случая шефката на дирекция "Образование" Лилия Христова назначи проверка и изпрати свой служител в ОУ "Ангел Кънчев". Пристигналата на място Албена Павлова направи оглед на стаите за подготвителните групи. Занималните за групите са готови. Разполага с чинове, място за отдих и отделни спално помещение. В тях обаче легла няма, тъй като фирмата доставчик се забавила с поръчката. Креватчета щели да пристигнат до 1 октомври и родителите били предупредени за това. 

В малкото спално помещение за другата група, в действителност щяло да има 23 легла, но те щели да се разпъват само ако групата е изцяло запълнена. От школото предвидили, легла тип сандвич, сгъваеми с дюшеци към тях и тройни. 

Реално в групата на 5-годишните са приети 18 деца. Няколко от тях са 4-годишни, уточниха от ръководството на училището. Има и 4 деца, чиито родители са ги отписали. 

Директорката Минчева отрече, някой да е искал пари от родителите за оборудване на стаите. "Забранила съм на учителите да искат пари от родители", каза тя. Помощничката й пък додаде, че ако родителите искали да купят щори, сами са си взели решение затова. 

След огледа служителката остана доволна от видяното. "Дай Боже навсякъде в подготвителните групи да предложат такива условия", коментира тя. Обвинението за искането на пари от родителите обаче било недоказуемо.

Именно по този повод шефката на образователна дирекция Лилия Христова апелира към родителите да искат платежен документ за всеки лев, който дават, дори и да има решение за събирането им от родителския колектив. "Казала съм, и когато има решения на родителските колективи за събирането на пари за нещо, протоколите от тях да се вадят на табла в училищата на видно място, посочи още Христова. 

Междувременно в редакцията на Varnautre.bg пристигна и друг сигнал, че в училище "Димчо Дебелянов" също събират по 50 лева на родители на деца, записани в подготвителни групи. Там според Лилия Христова обаче парите били за помагала.