Избрани Новини
Лилави и зелени бонбони разбиват ДНК
Учени от БАН: До 100 пъти трябва да се намалят разрешените норми на Е-та в храните
Продължителната работа на нашите учени е установила, че оцветителите индиго кармин, който дава виолетов цвят и се изписва в етикетите като Е 132, еритрозин, боядисваш храните в червено, познат под номер Е 127 и фаст грийн, който прави манджите наситенозелени, известен с номера Е 143, са изключително вредни и в малки количества.
В лабораторията по молекулярна генетика към един от институтите на БАН са установили още, че в списъка на вредните добавки, обозначени с Е-та, които увреждат човешкия геном, влизат един консервант и други две добавки. Става дума за добавката кофеин, която се използва изключително много в производството на енергийни напитки. Едното от другите две Е-та е с широко приложение във фармацевтичната индустрия.
Първоначалната идея на българските учени е предвиждала да бъдат тествани 20 различни консерванти, добавки, оцветители, които се слагат в храните и напитките, но средствата по проекта стигнали само за дванадесет добавки, половината от които се оказали вредни за човека. За да няма опасност от тях, те трябва да са в дози от 10 до 100 пъти по-малки в сравнение с определените в момента от Европейския орган по безопасност на храните - EFSA.
„Уврежданията в ДНК водят до патологични промени в клетките и водят до злокачествена трансформация, което е рак. И ние казваме: това може да стане, не казваме: това ще стане", посочва ръководителят на проекта доц. д-р Георги Милошев, цитиран от БиТиВи.
Резултатите от изследванията на българите са огласени в международно научно издание в началото на годината. Предстои да се изпратят до Европейския орган по безопасност на
храните към Еврокомисията. В момента EFSA приема изследвания на учени за Е-тата от всички страни. Ако се прецени, че разрешените дози трябва да се намалят, съответните директиви ще бъдат променени.
Никога оценката не се базира на едно, било то и перфектното научно изследване. Изследва се целият комплекс от вредни фактори във всички видове рискове за здравето и се определя такава доза, която се счита, че е безопасна, коментира доц. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи.
На 13 декември влиза нов европейски регламент за изписване на Е-тата върху етикетите. Целта е те да са ясни и консуматорите да знаят, че става дума за хранителни добавки. Европейският законодател много отдавна е приел с тази кратка номенклатура да се отразяват различни съставки на храната и всички добавки, които са включени в нея, се одобряват на общностно ниво. С новия регламент задължително ще се обозначават алергените върху етикета. Някои от растителните храни например имат такова въздействие и задължително на тях трябва да е упоменато, че могат да предизвикат алергична реакция. Важно е също така, че дори когато тези продукти се консумират в заведения, трябва да е ясно информиран клиентът за тяхното наличие.
2. Консерванти от E200-E290)
3. Киселини от Е296 до Е385
4. Стабилизатори от Е400 до Е495
5. Минерални соли от Е500 до Е585
6. Ароматизатори от Е620 до Е640
7. Други от E900 до E1520
Топ Новини