Партиите и ЦИК разчитат на медиите да спасят избирателя от капаните на вота

Новините

13-09-2014, 07:57

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Отбелязването на предпочитания кандидат трябва да стане със знак "Х" или V" и със задължителния син химикал.

Вторачването на партиите в печеленето на повече гласове оставя на втори план обясненията за капаните пред избирателя, които могат да направят гласа му невалиден. Проверка на "Сега" показа, че и политиците, и ЦИК, която е отговорна за провеждането на вота, разчитат повече на медиите в разяснителната кампания.

Сред най-често срещаните пропуски е отбелязването на предпочитания кандидат. Това трябва да стане със знак "Х" или V" и със задължителния син химикал. Освен това знакът не бива да излиза от очертанията на квадратчето. Особено внимание гласуващият трябва да обърне на преференцията. Ако пропусне да отбележи партия или коалиция, но се възползва от правото си да преподреди листата, това ще направи вота му невалиден. Вече добилият популярност гаф с "любимец 15" - номерът на кандидата да съвпадне с този на партията, от който се опари БСП при прощъпалника на преференциите на евроизборите, накара дори ЦИК да вземе мерки. Специален текст над цифрите вдясно, където са номерата на кандидат-депутатите, ще му напомня да отбележи и съответната формация или коалиция. "Мисля, че точно защото медиите раздухаха ефекта "15-15", хората вече разбраха как да не сгрешат", коментира говорителят на комисията Цветозар Томов. В тъмната стаичка ще има и списък с имената на претендентите, за да знаят гражданите чие име се крие зад оградената с кръгче преференция.

За да направи по-добра кампания този път, ЦИК вече е изпратила указания до СИК и РИК за няколкото типа грешки, които не трябва да се допускат на вота. Сред тях освен цвета на химикала, риска избирателят да се подведе от номера на партията в колонката с числата на преференциите, отбелязването на знака СИК трябва да сложи втория печат на бюлетината веднага след като човекът е гласувал. Плътна черна лента в единия край на бюлетината ще гарантира тайната на вота.

Сегашната кампания потвърждава практиката на ДПС да разяснява на електората си от врата на врата как трябва да постъпи в тъмната стаичка. В БСП залагат на грамотността на избирателя и признават, че хората питат най-вече за преференцията. "Естествено, че се опитваме да разясняваме, но благодарение на вас, медиите, хората вече разбраха какво да правят", заяви зам.-шефът на партията Евгений Узунов пред "Сега".

----------Минали грешки

На последния парламентарен вот през май 2013 г. ЦИК обяви 90 047 бюлетини за недействителни. 8996 от тях бяха със знак "Х", засягащ повече от едно квадратче, а 947 не са съдържали два печата и са били отчетени като невалидни. Върху 23 719 бюлетини е било засечено изписването на допълнителни знаци и символи, а над 15 хил. са с грешки заради друг цвят на химикала или за гласуване за две или повече партии.