Грипната епидемия идва по-рано тази година

Животът

11-09-2014, 11:12

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

А Калифорния, А Тексас и Б Масачузетс - това са трите щама, които ще ни атакуват тази година

Грипната епидемия идва по-рано тази година. Още в края на декември се очаква броят на болните да достигне пикови стойности. Миналата година епидемията започна чак в началото на февруари, информира Нова телевизия.

Кого ще атакуват вирусите тази година?

Половин милион българи годишно се разболяват от грип. И тази година това ще бъдат основно възрастните хора, хронично болните и децата. И въпреки че епидемията е все още далече, експертите са категорични, че можем да се погрижим за здравето си още отсега.

Зимата вече чука на вратата, но за Александър споменът за предишната е все още жив. Тогава мъжът за кратко бил болен от грип. "Имах една кашлица, която ме тормозеше, но аз съм бивш пушач и не мога да се изчистя окончателно затова съветвам всички пушачи в основа на кашлицата е този порок", обяснява Александър Димитров.

Заболяването обаче отминало бързо - основно заради добре проверената рецепта срещу болести. "Избягвам лекарствата, повече профилактика - чайове, билки, не целувам дами, които кашлят, кихат. Абсурд, това е основното средство за опазване", добавя Александър.
Винаги следва съветите на личния си лекар. Днес отново е при него - за поредната доза съвети как хората да се опазят от грип идната зима.

"Трябва да ядат хубава храна, трябва да излизат извън града. На него съм му забранил да пие лоша бира, изгонил съм го от София, да живее в Рударци, там му се сецна кръста, защото заглеждаше една мома, направили сме му един режим на хранене", обяснява д-р Ивайло Попов.

Според епидемиолозите грипът съвсем не трябва да се подценява. А Калифорния, А Тексас и Б Масачузетс - това са трите щама, които ще ни атакуват тази година. И ако за момента ви звучат просто като имена на щати в Америка, те крият много опасности.

"Имаме наблюдения, че А Калифорния засяга по-често младата възраст, но тя има по-висока заболеваемост. Това е интересно за грипа, че боледуват по-често малки деца, юноши, но при тях усложненията са най-малко и инфекцията преминава", твърди проф. Мира Кожухарова от здравното министерство.

Очаква се А Тексас пък по-скоро да засегне хората над 65 години. При тях над броят заболели е по-нисък, но за сметка на това усложненията са много повече. Александър Димитров обаче ще продължи да следва добре изпитаната формула – да слуша лекаря. И да не боледува.