9/11: 13 години неуспешна борба с тероризма

Мисия Варна

11-09-2014, 00:02

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

13 години след трагедията, неравната битката с тероризма продължава

Днес се навършват 13 години от атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, които причиниха срутването на Световния търговски център в Ню Йорк, част от Пентагона в Арлингтън, Вирджиния и падането на пътнически самолет край Шанксвил, Пенсилвания.

Сутринта на този ден 19 терористи от ислямската военна групировка Ал Каида отвличат 4 пътнически самолета. Похитителите умишлено разбиват 2 от тях в двете кули-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк, при което за по-малко от 2 часа сградите се сриват до основи. Терористите разбиват третия самолет в Пентагона - седалището на Министерството на отбраната на САЩ, намиращо се в окръг Арлингтън, Вирджиния.

Четвъртият самолет се разбива в открито поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, след като пътниците оказват съпротива, преди самолетът да достигне целта си във Вашингтон. По официална статистика броят на загиналите при атентатите е 2 974 души, без 19-те терористи. Никой от пътниците в отвлечените самолети не оцелява. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Трагедията е повратна точка във вътрешната и външната политика на САЩ. След тези безпрецедентни атаки бе подет поход срещу тероризма. Последва нахлуване в Афганистан, за да бъдат свалени от власт талибаните, които дават убежище на Ал Кайда. Много държави по света засилват мерките за сигурност и въвеждат антитерористично законодателство. След продължилото десет години преследване през май 2011 при американска операция беше убит терорист №1 - ръководителят на Ал Кайда Осама бен Ладен.

Днес, 13 години след трагедията, битката с тероризма продължава, но безуспешно. Новата страница в историята на тероризма вече се нарича "Ислямска държава". "Тя е издънка на Ал Кайда, нещо като новороденото й бебе, само че разполага с повече пари, с много добре обучени наемници", коментира преди ден експертът по сигурността Иван Бояджиев.