Проект насърчава екоиновациите във Варненско

Новините

10-09-2014, 16:04

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Представители на 8 европейски държави се събират на конференция във Варна

Асоциация на Българските Черноморски Общини и ОЦОСУР ще бъдат домакин на финалната международна конференция за екоиновации. Международната конференция ще се проведе на 11 – 12 септември 2014г. от 9:00ч. в Хотел-галерия "Графит" във Варна. Осъщяства се с финансовата подкрепа на програма INTERREG IVC в рамките на проект "RECOMMEND: Региони в подкрепа на еко-управлението за насърчаване на еко-иновации и устойчиво регионално развитие".

Целта на 3-годишния проект е да се насърчат екоиновациите в регионите, както и да се разработят регионални планове за изпълнение в тази област. Партньори по проекта за България са Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР).

В двудневната финална конференция по проекта ще вземат участие всички 11 международни партньори от осем европейски страни - Австрия, Полша, България, Чехия, Италия, Естония, Словения, Великобритания, които ще споделят своя опит и препоръки за най-новите тенденции в областта на управление на околната среда и екоиновации. Участниците в събитието ще получат ценна информация за инструментите и схемите за финансиране на нови екологични мерки в публичния и бизнес сектор. Официално ще бъдат представени осем регионални плана за изпълнение (RIP), разработени пилотно в рамките на проекта, които определят различни мерки за подпомагане на околната среда в отделните страни.

Партньорите в консорциума, въз основа на наученото в рамките на проект RECOMMEND са твърдо убедени, че подобряването на екоуправление и екоиновациите на регионално ниво, ще спомогне за постигането на настоящите екологични и икономически предизвикателства на европейско ниво.