38 деца ранени в катастрофи във Варна през лятната ваканция

Мисия Варна

10-09-2014, 10:54

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя

469 са тежките катастрофи на територията на Варна и региона от началото на 2014 година. В тях са загинали 28 души, а 596 са ранени. В сравнение със същия период на 2013 год., броят на тежките катастрофи е с 19 по-голям, броят на загиналите с 1 по-малък, а броят на ранените със 17 по-голям. През цялата 2013 г. на територията на Варна и региона са регистрирани общо 4305 пътно-транспортни произшествия, от които 683 тежки с 45 загинали и 890 ранени. 

38 от посочената бройка тежки инциденти на пътя за 2014-та са с участието на деца до 17 годишна възраст. За радост при същите няма загинали деца, но са ранени 38. Разпределени, като категории участници в движението, децата пострадали при ПТП са следните: пешеходци - 13 ранени; пътници в автомобил – 18 ранени; водачи (мотопедисти и велосипедисти) - 7 ранени деца.

Анализът на посочените данни показва, че причините за пътно-транспортния травматизъм с участието на деца са комплексни. Те се дължат, както на нарушения от страна на водачите на автомобили, така и на липсата на изградени навици за безопасно придвижване от страна на самите деца.

Специалистите смятат, че от децата може да се очаква безопасно участие в движението само, ако успеем да изменим неправилното им поведение на пътя, което се дължи на мисловната им нагласа. Една от погрешните нагласи на децата, която се запазва и у някои възрастни пешеходци е стремежът им колкото може по-бързо да притичат опасната зона на пътя. Струва им се, че колкото по-бързо преодолеят опасната зона, толкова по-бързо ще бъдат в безопасност, т.е. спасяването им е в тичането. Затова е погрешно при ПТП с участие на деца да се говори за вина единствено и само на децата.

Родители, учители и възпитатели трябва да познават проявите на децата на пътя и да спомогнат в обучението и възпитанието им по безопасността на движението.Четири са основните моменти от всекидневието на децата, когато е застрашено тяхното движение - в играта на пътя; на път до училище и обратно; при каране на велосипед, кънки, скейтборд и др.; използване на МПС за обществен превоз.

Анализът показва, че всяко трето от загиналите деца е излязло внезапно на пътя - между паркирали, спрели или движещи се автомобили. Водачите не трябва да се доверяват дори на поведението, когато детето в момента не играе, а стои спокойно на тротоара. В миг без видими причини то може да хукне на пътя, ако го извика другарче да тича след него. Децата са опасност в движението, когато са с летни кънки, колички, ролери, скейтбордове и др.
Когато децата играят с топка и тя се търкулне между превозните средства, те трябва да се оглеждат много добре, а и шофьора преди да предприеме потеглянето да огледа от всички страни автомобила си. Рисковано е, когато автомобилите се придвижват на заден ход, даже и на метър разстояние. Търкалящата се топка трябва да бъде червен сигнал за водачите, тича ли едно дете, трябва да се очаква друго след него.

За децата няма безопасен път от дома до училище и обратно, ако родителите не са се намесили в определянето на маршрута им. Статистиката показва, че през делничните дни нещастните случаи са повече от тези през почивните дни. Данните показват, че сутрин от 7-8 часа децата бързат за училище, за да не закъснеят, а на обяд, когато вече е завършил учебния ден за първа смяна и децата са били неподвижни на чина, те излизат от училище и това ги подтиква към безразборно тичане и гонене. Вечер те използват и последните минути за игра и лудории.

Децата - велосипедисти също са потенциална опасност за ПТП. Те се опитват да демонстрират на пътя майсторска езда, без ръце, да се возят по двама. Всичко това е пречка за нормалното им движение и ги поставя под опасността от сблъсък с преминаващите МПС.

На родители, възпитатели и учители е ясно, че децата трудно преценяват сложността на пътната обстановка, те нямат формирани волеви задръжки, ориентировъчната им способност не е гъвкава и устойчива, което е и причина да не вземат правилни решения при критични ситуации на пътя и това ги прави най-застрашените участници в движението.

С цел намаляване до минимум пътните инциденти с участието на деца и постигане на целите на традиционната Акция на Полицията: "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!" сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР - Варна апелира към родители, учители и водачи за:

-Системна възпитателна работа с децата и учениците за изграждане на умения и навици за безопасно движение. Родители, възпитатели, учители да отделят време и място, през което да припомнят най-важните изисквания от правилата за движение, касаещи децата- пешеходци, велосипедисти и мотоциклетисти.

-Водачите на МПС да спазват стриктно правилата за движение и проявяват особена предпазливост, когато на пътя или в близост до него има деца.