Руски изтребители притесняват натовски кораб в Черно море

Канада и нейните съюзници призовават Русия да прекрати своите "безразсъдни действия"

Два руски изтребителя Су-24 и един разузнавателен самолет Ан-26 са прелетели в бръснещ полет само на 300 метра над палубата на кораба от кандаските ВМС "Торонто", който участва в съвместното учене на НАТО и Украйна, съобщава Globe and Mail. "Ние очаквахме това", е съобщил за изданието източник от министерството на отбраната.

Министърът на отбраната на Канада Робърт Никълсън потвърди, че руски самолет е кръжал над кораб на канадския военноморски флот в Черно море, съобщава ИТАР-ТАСС.

В изявлението се посочва, че на 7 септември в акваторията на Черно море руски самолет е кръжил над фрегатата на Кралския военноморски флот на Канада "Торонто".

"Той не е застрашавал сигурността на кораба, но такива действия са били излишна провокация и биха могли да доведат до допълнителна ескалация на напрежението", каза Никълсън. Той добави, че Канада и нейните съюзници призовават Русия да прекрати своите "безразсъдни действия".

Министърът напомни, че канадският боен кораб се намира в Черно море, където участва в учения на НАТО.

Руските самолети Су-24 и Ан-26 на Военновъздушните сили на Русия са прелетели над канадския кораб "Торонто" в хода на планов полет на Черно море, но не са се приближавали до него, успокои Канада официалният представител на министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Маршрутът на полета на самолетите на ВВС на Русия е преминавал през района, където се намира корабът на канадските ВМС "Торонто", каза говорителят и добави, че самолетите не са се приближавали до военния съд.

Министерството на отбраната на Русия излезе с официален отговор: 
Не сме се доближавали до канадски кораб в Черно море
Продължава »