Как миришат болестите?

Животът

08-09-2014, 12:25

Снимка:

Aleksandr Markin/Shutterstock.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Човешкият нос може да разпознае заболяване по миризмата

Болестите имат свои миризми, а хората са способни да надушат заболяванията, които се развиват в нечие тяло. Това показват две независими проучвания. Едното е направено в Каролинския институт в Швеция, а другото в Американски център за сетивата. Изследванията са публикувани в медицинския журнал Psychological Science. 

Всеки ден тялото ни отделя различни миризми, но при развитието на заболяване клетките се променят и тялото започва да мирише на различни химикали. 

Така например при туберкулоза на лимфните възли околните могат да почувстват в дъха на болния миризма на престояла бира. От устата, а също така и директно през кожата на един диабетик може да се усеща миризмата на гнили плодове или ацетон.

Неотдавна бе съобщено, че и злокачествените процеси стимулират излъчването на определени миризми. Специално обучени кучета могат да се използват при подушването на раково болни хора. Принципът е същият като при търсенето на наркотици.

Хората обаче също могат да надушват ракови заболявания. "Години наред хората казват, че в близост до пациенти болни от рак, се усеща неприятна миризма. Една пациента, която самата страда от рак на белия дроб, "надушила" рак на простата при мъжа си. Тя признала, че е усетила миризма на гниене", разказва д-р Джордж Прат от центъра за изследвания на сетивата. 

Учените разработват и т.нар. електронен нос, който да помага в диагностицирането на заболяванията. С това изобретение вече е имало успех при откриването на рак на гърдата. 

Как миришат болестите?

Дъхът на болните от диабет мирише на ацетон
Хората, с проблеми с черния дроб имат дъх на сурова риба
При инфекции на пикочните пътища урината мирише на амоняк
Хората с рубеола имат мирис на прясно изскубани пера от домашни птици
Потта на шизофрениците мирише на оцет
Тифусната треска напомня миризмата на прясно изпечен хляб
Пациентите с жълта треска миришат на месо.
Възпаление на лимфните възли мирише на остаряла бира