Първите синеоки хора са се появили край Черно море

Животът

07-09-2014, 10:14

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Мутацията възникнала преди 8 000 години

Всички хора със сини очи, които днес обитават земята, генетично са свързани с човек, който е живял в района на Черно море преди 6 000-10 000 години. Това твърди екип от изследователи от Университета в Копенхаген, които локализирали единствената мутация, причиняваща мистериозния феномен на сините очи.

Изследването е публикувано в списанието на Human Genetics. Според него мутацията в ген, наречен OCA2, се е появила преди близо 8000 години. Тя може да бъде окончателно проследена обратно до прародител от Черно море.

Д-р Ханс Ейбърг твърди, че преди това време, всяко човешко същество е било с кафеви очи. "Генетична мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, е довела до създаването на "ключ", който буквално "заключва" способността да се произвеждат кафеви очи", твърди Ейбърг.

Неговият екип изследвал синеоки хора от Йордания, Дания и Турция и проследил техния генетичен "дефект" назад до предците им.

Промяна в цвета на очите от кафяв до зелен може да бъде обяснен с количеството на меланин в ириса, но това не важи за синеоките индивиди, които имат само малка степен на промяна в количеството на меланин в очите им. "От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са свързани с един и същ прародител," казва професор Ейберг. Кафявооките, от друга страна, имат значителни индивидуални различия в областта на тяхната ДНК, която контролира производството на меланин.

Кафевият пигмент меланин продължава да е доминиращ и до днес. Въпреки това след последния ледников период европейците развили рядката мутация на синеоките, която ги отличава от останалата част от човешката раса.

Деветдесет и пет процента от европейците в скандинавските държави имат сини очи. В същото време при тях се наблюдава голямо многообразие от цветове на косата и нюанси на кожата.

На практика в Европа има по-голямо разнообразие на цвят на косата и пигмент на кожата, отколкото може да се намери във всеки друг континент в света. Тези мутации са по-нови, тъй като Европа е колонизирана само преди няколко хиляди години, твърдят учените.

Досега се смяташе, че брюнетката със сини очи е възникнала преди около 25 000 години. Учените твърдяха, че това е станало в следствие на древно кръстосване с неандерталците. Въпреки че ДНК-то на нито един неандерталец не е открито в съвременен Homo Sapienс, традиционната наука се е вкопчил в тази теория като факт, просто защото не са измислили нещо по-добро.

"Въпросът всъщност е: "Защо е трябвало да се появи някой със сини очи преди 10 000 години, за да има днес 20 или 40 на сто от европейците със сини очи?", казва Джон Хоукс от Университета на Уисконсин-Медисън. Отговорът според него е в това, че "този ген прави нещо добро за хората: кара ги да имат повече деца".

Източници:

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/01/080130170343.htm 

http://www.livescience.com/9578-common-ancestor-blue-eyes.html 

http://www.springerlink.com/content/2045q6234h66p744/fulltext.html