България заплашена от милиарди глоба заради заменките на гори

Новините

05-09-2014, 17:30

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Държавата трябва да анулира заменките

Българското законодателство, което е позволило замяната на частни горски имоти с държавни, е несъвместимо с правилата на ЕС за държавната помощ. Това е показало задълбочено разследване на Европейската комисия. Според евроекспертите законът, който е бил в сила при присъединяването на България към ЕС през януари 2007 г., е дал селективно предимство на предприятията, които са се възползвали от заменките. Това е довело до нарушаване на конкуренцията в рамките на единния пазар, съобщи ЕК.

Сега България трябва да си възстанови несъвместимата държавна помощ от предприятията, които са я получили, или да отмени съответните замени. Ако не направи това, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори за милиарди левове. 

Общият брой на сделките за замяна през разглеждания период е бил значителен - общо 132 сделки. Но броят на отделните случаи, при които е необходимо възстановяване на помощта, се очаква да бъде много по-малък.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г. В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната.

В рамките на разследването на Европейската комисия е направен е анализ на сделките за замяна на горски имоти в България и на последващата промяна на предназначението на заменените горски земи в някои случаи. Комисията се е съсредоточила върху периода от 1 януари 2007 г. до 27 януари 2009 г., когато замените са преустановени от българските власти.

Съгласно спорното законодателство частните собственици на горски имоти са имали право да ги заменят с гори държавна собственост. Стойността на частните и държавните имоти е била определяна чрез административен метод. Комисията не е получила уведомление за схемата с цел получаване на предварително одобрение, което се изисква според правилата в Договора.