Искат промяна в границата между раждане и аборт

Животът

04-09-2014, 20:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

600 гр бебе да се смята за живородено, а не както сега - 800 гр

Гражданският сектор настоява да бъде отменена наредбата на бившия здравен министър, с която се променя границата между раждане и аборт, съобщи БНР, цитирайки отворено писмо до министъра на здравеопазването. Гражданските организации посочват защо искат да се възстановят старите критерии в стандарта "Акушерство и гинекология" и да се върне решението за живо родено дете да се смята такова над 600 грама, а не както е по новия стандарт - над 800 грама.

Нина Николова от "Нашите недоносени деца" посочи: Една сива зона при тези деца между 600 и 800 грама и 22-ра и 26-а гестационна седмица. Увеличавайки тези седмици на 26-а гестационна седмица и на 800 грама, обричат определен брой деца, родени под това, може би да нямат шанс за живот. В крайна сметка те се водят като аборт.

Да отпадне и изискването за тридневна преживяемост преди гражданската регистрация на живо родените бебета с ниско тегло, за да се премахне нехуманната практика у нас те да се считат за биологичен отпадък. 

Тези деца имат право на ЕГН и тези родители имат право да си погребат децата така, както подобава. И това, за което апелираме в писмото, е осигуряване на палиативни грижи. На Запад тези грижи се прилагат, трябва да се уважава всяко човешко същество, независимо кога е родено.