Конкурс събира мечтите на хората как да изглежда Варна

Мисия Варна

03-09-2014, 15:43

Снимка:

АЕРОФИЛМС.БГ

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Участникът избира място, снима го и изработва колаж върху фотографията с цел да онагледи собственото си виждане за естетизиране на пространството

"Визия за Варна" е конкурсът, който ще събере мечтите на хората за оформлението и визията на характерни градски пространства, сгради, елементи на градския дизайн на морската столица. Могат да участват български граждани - артисти, художници, архитекти и всички хора с отношение към проблематиката и възможност да изразят визуално и вербално идеята си. Конкурсът стартира утре и е обявен от Община Варна, Съюзът на архитектите, Камарата на архитектите в България и Варна Дизайн Форум.

Територията предмет на конкурса обхваща четири обекта:

1. Сграда Община Варна (Площадно пространство бул. "Мария Луиза") бул. "Сливница"
2. Пространство пл."Екзарх Йосиф" (Шишкова градинка)
3. Площадно пространство ул. "Преслав" /ул. "Сан Стефано"/ ул."Одесос" (пред ОД на МВР-Варна)
4. Градинката на Кукления театър, между улици "Шейново" и "Драгоман"Идеите и възможните решения ще бъдат представени на Община Варна, като основание да избере и изпълни реално някои от тях, след техническо доразработване на идеята от авторите или организиране на професионално насочен конкурс.

Организаторът предлага посочените места - обекти с нарушена естетика в централната част на града. Участникът избира сам едно или няколко от предложените места, фотографира актуалното му състояние от избрана от него гледна точка и изработва колаж върху фотографията с цел да онагледи собственото си виждане за естетизиране на пространството. Възможните методи за колаж не се ограничават – ръчни, компютърни обработки, графични, художествени и т.н.

Завършената идея се представя във формат А3 (297/420 мм) върху предварително изработена от организатора рамка, като задължително включва фотографията на актуалното състояние на проблемното пространтво и колажа с идеята на участника. Тъй като конкурсът е открит, участникът поставя името си в долния десен ъгъл на листа. Листът се кашира на недеформируема основа (картон, пенокартон и т.н.) и се предава заедно с диск с дигитални /сканирани/ изображения на идеята.

Участието в конкурса е безплатно. Изисква се единствено заявление за участие в свободен текст на email: [email protected], от който ще бъде предоставена Layout-рамка с логото на конкурса. Всеки участник може да участва с повече от един проект, но само с по един за конкретна локация. Проектите се изпращат на адреса на САБ – Варна във формат А3, каширани върху недеформируема основа, придружени с диск с дигитален формат (PDF, JPEG, TIFF, DWG) на проекта.

Проектите ще бъдат качени на сайт или във Фейсбук и ще бъде организирано публично гласуване в рамките на 10 дни.Журито, с участие на представител на Община Варна ,САБ, КАБ и ВДФ ще отличи най-добрите проекти. Предвижда се и награда на публиката, според събраните предпочитания в социалната мрежа.За отличените проекти се предвижда общ награден фонд в размер на 4000 лв, които ще бъдат разпределени с решение на журито на конкурса. Предвижда се да бъдат отличени най-добрите предложения за всяко едно от предложените градски пространства.Проектите трябва да бъдат предадени до 24.10.2014 г. Въпроси могат да се задават от утре до 15 септември на електронния адрес на организатора.

Журито е в състав:
1. проф.д-р арх.Росица Никифорова – председател на журито
2. арх.Виктор Бузев- гл.архитект на Община Варна
3. арх.Димитър Стефанов – председател на САБ – дружество Варна
4. арх.Георги Минчев – председател на КАБ - Варна
5. Професор Владимир Иванов – художник - представител на ВДФ

Конкурсът "Визия за Варна" очаква идеи за възможни обемно-пространствени, оформителски и цветови решения за характерни пространства във Варна, чрез илюстративно изразяване на идеите им.