"Медиана": Осем партии с шанс да прехвърлят 4% бариера

Новините

03-09-2014, 14:39

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

23% от участниците в проучването не смятат да гласуват за която и да е политическа формация.

Осем формации са със шанса да прехвърлят изборната бариера от 4%. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок, Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО. Други две партии са на ръба - "Атака" и АБВ, сочи проучване на "Медиана". Към момента ГЕРБ води с 9.3% пред основния си опонент БСП, като ГЕРБ ще има 200 000 гласа повече от БСП. Проучването е проведено сред 998 души между 27 август и 1 септември.

Според "Медиана" една трета от избирателите все още не знаят за кого да гласуват. 26.8% от гласоподавателите ще изберат ГЕРБ, 17.5% - БСП, на трето място се класира ДПС – с 9.2% подкрепа. След него следват "България без цензура" - 4,7%, Реформаторският блок - 4.4%, Патриотичният фронт – 4.3%.

Най-твърд са електоратите на "Атака" и ДПС. 23% от участниците в проучването не смятат да гласуват за която и да е политическа формация. Според 30% от 998-те души смятат, че би било добре, ако ГЕРБ се върне във властта, а 38% смятат, че това ще бъде катастрофално. Относно БСП 24 % смятат, че ще бъде добре, ако тя поеме властта отново, а 44 % мислят, че ще е катастрофално. 31% са посочили, че нито една партия от управлението не им допада. За 32 % от участниците в проучването е важно кой ще бъде управляващ, а 16 % изобщо не се интересуват.

Наблюдава дълбок и засилващ се песимизъм за икономическото и социалното развитие на страната, така и за личните перспективи за избирателите. Една трета от избирателите очакват, че положението на страната ще се влошава, а три четвърти смятат, че положението им е крайно тежко и ги очакват все по-лоши времена, показват още сондажите на "Медиана".