Бум на пътувания на българи в чужбина тази година

Туризъм

03-09-2014, 11:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

20% е ръстът на българските туристи в Гърция

В края на годината се очаква да регистрираме ръст от 20% на българските туристи в Гърция. Това е прогнозата на Института за анализи и оценки в туризма, направена пред Investor.bg. През миналата година техният брой е бил 970 хиляди, а до края на 2014-та се очаква да нарасне до 1,2 милиона души.

Очакваното увеличение в броя на туристите към южната ни съседка се основава на вече регистрирания ръст около Великден, когато 450 хиляди души преминаха границата ни в посока Гърция, включително и чужденци, коментира директорът на Института Румен Драганов.По негови думи тази година има абсолютен бум на пътувания на българи в чужбина и то главно към Гърция. По данни на НСИ ръстът им за второто тримесечие е в рамките на 34,6% спрямо миналата година.

Причините за увеличаване на интереса на българските туристи към гръцкото крайбрежие са няколко, коментира Драганов. Той посочва като съществен фактор откриването на граничния пункт Маказа, което значително улеснява достъпа до Бяло море. Пътят до там е значително съкратен – за някои е два часа и половина, за други само 20 минути, коментира той.

Друга причина българите да избират южната съседка за летни почивки или кратки уикенд пътувания е възможността винаги да бъдат открити свободни места в хотелите там. Това е съществено предимство, според експерта, защото на нашето Черноморие записванията стават значително по-рано и хотелите се пълнят още от предходната година.

Хотелиерите започват да сключват договори с чуждите туроператори година по-рано и затова в последния момент е почти невъзможно да се направи резервация на прилично място и разумна цена. Освен това записванията от типа „в последния момент", което в Гърция винаги е възможно, за българите е идеална възможност, тъй като ние не планираме отрано отпуските си, „просто не ни е е заложено в народопсихологията", коментира Драганов.

Той смята, че цената на почивките в Гърция не е толкова съществен фактор при избора на тази дестинация, колкото качеството на предлаганата от съседите услуга. „Българите се чувстват уважавани там, обслужването е на много високо ниво и то не само от гърци, а и от българи", отбелязва Румен Драганов.

Не на последно място, гръцките хотели и частни квартири имат добър маркетинг, те могат добре да се продават, твърди той. А у нас имаме множество къщи за гости, особено по Южното Черноморие, но няма реклама и информация, която да бъде леснодостъпна и прецизна. Въпреки това Драганов коментира, че България успява да запази вътрешния си пазар – само за миналата година в рамките на страната са реализирани 26 милиона пътувания на българи