Най-голямата лютеница къкри за Балкански рекорд

Животът

03-09-2014, 11:08

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лютеницата ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг

Опитът за поставяне на Балкански рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава" започва по изгрев слънце по време на Националното гайдарско надсвирване "Златна Българска Гайда" Копривщица 2014 на 7 септември.

Лютеницата ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в Най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега "Юнашката тава".

Тавата е произведена от пловдивската фирма от специална стомана и тежи 270 кг с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг сладко или лютеница. Задно с нея, са направени и две по малки тави - наречени Сладуна и Благуна, които са като излезли от приказката за старите гозби и Бабината лютеница.

Лютеницата няма да се пържи и в нея няма да се слага захар. Ще отговаря на условията за приготвяне само на "Исторична и здравословна храна". Балканският рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров приготвена в една тава" се осъществява по програма "Балканска книга на рекордите" на Фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България" До момента има поставени 8 Балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки желаещ, ще може да си закупи от Рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване, тя ще се разпространява под марката "Златна Българска Гайда". На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване "Златна Българска Гайда".

10 процента от приходите от Балканския рекорд ще се внесат по сметка на Благотворителната кампания "Децата и традициите" на Фондацията.