Сесия на Общинския съвет: Аспарухово не иска блока за бедни (репортаж он лайн)

Мисия Варна

03-09-2014, 16:54

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Валери Колев се закле, стана най-младия съветник

16.50 Поради изчерпване на дневния ред пленарното заседание беше закрито.

16.45 Таня Парушева попита кога ще бъде изпълнено решението за публикуване на всички служебни телефони, ползвани от общинските дружества. В момента се изготвя списъкът отговориха от администрацията на Общинския съвет. Тя поиска и да се обмисли промяна в правилника, според която за нередовно явяване на заседания на комисии, съветник да бъде служебно заличаван от състава й. Това се налагало заради ситуацията в ръководената от нея комисия по архитектура, която е в ограничен състав и заради редовното отсъствие на някои съветници трудно събира кворум. 

16.20 Аврам Тодоров от БСП предложи допълнение към правилника на Общинския съвет, според което съветник или гражданин, който прекъсва изказващ или отправя обиди, заплахи и лични нападки чрез думи или жестове или разгласява данни за личния живот ще се наказва със забележка или с отнемане на думата. Предложението беше прието. Друга промяна в правилника гласи, че по теми извън дневния ред на пленарното заседание граждани и гости могат да задават въпроси и да се изказват в специална точка, посветена на това в края на заседанието. 

16.15 Общинският съвет даде съгласието си община Варна да се включи в проект на Европейската банка за възстановяване и развитие за оказване на безвъзмездна техническа помощ при изпълнение на договор с цел повишаване на енергийната ефективност в публичния сектор. В проекта ще бъдат включени АГ-болница, Очна болница, Дома за възрастни хора "Гергана", двата корпуса на Средношколското общежитие, както и сградата на Община Варна. 

16.00 Съветниците удължиха срока за разрешителните за таксиметрови превози от 2 на 3 години. За колите, които са над 13-годишни, разрешителното ще се дава за срок до навършването на 15 г. от първата регистрация на автомобила. 

Христо Атанасов използва това, че се обсъждат транспортни теми и попита има ли договор, по силата на който "Транстриумф" извършва превози по линиите на обществения транспорт в града. Председателят на ресорната комисия отговори, че такъв няма. Има единствено договор на Община Варна с "Градски транспорт" ЕАД. 

15.55 Върви дискусия за това Общинският съвет да възложи на кмета и администрацията му да извърши нужните законни действия за въвеждане в експлоатация на общински спортни имоти, които нямат акт 16. Оказа се, че има немалко такива, а някои от тях са нужни сериозни средства за довършването им. Други пък работят и се събират такси за ползването им без да имат акт 16, най-вероятно заради проблеми със собствеността на земята. Съветниците спорят дали и как да направят това. Обединиха се около решението кметът да приготви анализ за нужните дейности и финанси и това да стане в 1-месечен срок.

15.50 Общинският съвет опусна средства за изследвания на 7 семейства, които ще се подложат на асистирана репродукция.

15.30 Съветниците стигнаха до предложенията на комисията по социални дейности и жилищна политика.

Започна дебатът за блока, който се предлага да се построи на ул. "Горна Студена" за настаняване на пострадалите от наводнението в "Аспарухово". Парите за 30 нови жилища на общински терен са безвъзмездна помощ от ЕС.

Костадин Костадинов припомни, че става дума за същия проект, който трябваше да е построен в кв. "Възраждане". Той беше отхвърлен след обществено обсъждане и подписка с близо 5000 участници. Според Костадинов сега ситуацията се повтаря. На обсъждането аспаруховци били категорично против строителството без гаранции, че то е само за останалите без дом след наводнението жители на Аспарухово. Основно изказването на Костадинов беше заради думата "малцинствени" групи в определението на самата програма, по която се кандидатства за европейско финансиране. Той оповести, че вече има подписка с над 4000 подписа и поиска да се даде дума на представител на недоволните граждани.

Медиха Хамза, която е председател на комисията по социални дейности, опроверга Костадинов, че присъстващите на обсъждането са били категорични срещу строителството. Повечето от тях имаха въпроси за битови проблеми, възникнали след наводненията: защо тук и там все още няма ток или вода, кога ще е ясно какво още се събаря и т.н. Стана смесване на темите, каза тя. Хората дадоха ясно да се разбере едно: искат новият блок да е за пострадалите и останалите без дом след наводнението. И именно това е записано както в искането на кмета за размразяване на проекта след провалянето му във "Възраждане", така и в отговора на Министерството на регионалното развитие.

Председателят Луков прочете и мотивите от въпросното писмо на МРР от 18.7.2014 г. С него се допуска преразглеждане на проекта на Община Варна във връзка с кризисната обстановка, създадена от проливните дъждове на 19 юни в квартал Аспарухово.

Петър Николов, юрист, живее в Аспарухово обяви, че са събрани малко над 3800 подписа. Това станало след общественото обсъждане, за което знаели много малко хора. А така и не се провело второ. Инициативната група, събираща подписката, се казва: "Аспарухово казва: "не, благодаря", социален комплекс, no tenks". "Ние помагахме на пострадалите хора, но сме категорично против за тези хора да се строи блок в района, общината си има достатъчно други имоти, да ги настани извън "Аспарухово", заяви Николов. Според него този комплекс безспорно във времето ще привлече и други уязвими и малцинствени групи от населението, от целия град. Никой не може да каже след 5 г. там кой ще живее, категоричен е Николов. "Хората искат спокойствие и бързо възстановяване на щетите. В момента съжителстваме чудесно с този етнос, но не искаме да идват други от други места", каза той.

В отговор Пламен Начков каза, че в Аспарухово има достатъчно картотекирани нуждаещи се от общинско жилище, за да има опасност блокът да бъде пълнен схора от други райони. 700 са молбите за жилища в "Аспарухово", уточни председателят Луков, който също живее в квартала.

Бисер Младенов, зам.-кмет по европейските въпроси, уточни, че има ясни критерии за подбор на хората, които ще бъдат настанени в 30 жилища на "Горна Студена". Не става дума за обезщетяване на пострадали, а за хора от социално слаби групи от "Аспарухово".

Костадинов подметна, че както не са харесали фургоните, така може да не харесат и новите апартаменти.

Общинските съветници гласуваха "за" това общината да кандидатства без европейско финансиране по дебатирания проект. Аспаруховци предупредиха, че продължават с подписката и утре в 18 се събират на протест пред кметството в района.

14.30 Веднага след почивката съветниците се захванаха с предложенията на комисията по собственост и стопанство. Дебат тук предизвикаха двете общински помещения, които общината традиционно предоставя безвъзмездно на Административния съд и на Окръжна прокуратура - съответно в подблоково пространство в блок в кв. "Чайка" и част от Средношколските общежития (бивши бомбоубежища, ползвани за съхранение на архива) на бул. "Цар Освободител". Съветници от БСП възроптаха срещу това магистратите да не плащат наем. "Може би сме "за", като бъдещи клиенти на прокуратурата", иронизира председателят Иван Луков. Предложенията въпреки това бяха приети.

Съветниците приеха и предложението спортната зала на Първа езикова гимназия да бъде предоставена за ползване на общинското предприятие "Спорт-Варна". Скъпото съоръжение с топла връзка към сградата на гимназията се оказа непосилен разход като издръжка за уебното заведение, научи varnautre.bg. Затова общинската фирма ще го стопанисва като предоставя часове за тренировки и на различни спортни клубове, когато там няма часове по физическо на гимназистите.

Съветниците се занимават в момента с годишните финансови отчети на три общински дружества, които са в ликвидация: "Стопанска и спомагателна дейност", "Жилфонд" и "Паркинги и гаражи". От БСП поискаха да не бъде освобождавано от отговорност ръководството на "Паркинги и гаражи" тъй като дружеството дължи възнаграждения на двама техни членове - Януарий Вичев и покойната Поля Станчева, които са били в Борда на директорите на дружеството. Христо Атанасов пък попита къде е касата на дружеството и средствата от нея. Комисия установила тази липса - "малка, 65 000", по думите на Атанасов, но и до днес ликвидаторът не е дал отговор на този въпрос.  В крайна сметка съветниците отказаха да освободят от отговорност ликвидатора на "Паркинги и гаражи".

12.10 Съветниците излязоха в обедна почивка до 13 часа. Следобед предстои обсъждането на проекта за социални жилища в Аспарухово.

12.00 Съветниците обсъждат отпускане на финансиране за нова пречиствателна станция на Златни пясъци. Става дума за проект, по който общината кандидатства по оперативна програма "Околна среда". Поради замразяването на програмата общината не е получила още финансирането по първия етап на договора с оперативната програма, който включва проектиране на пречиствателната станция и прилежащата й инфраструктура. Ако това проектиране обаче не бъде завършено до края на годината, общината няма да може да подпише споразумението за втория етап, който включва самото строителство. Затова съветниците приеха общината да се възползва от мостово финансиране (безлихвен заем от националния фонд за съфинансиране на европроекти), за завършване на проекта.

Общинският съвет одобри бюджет за издръжка и заплати на персонала в новата детска градина на ул. "Д-р Железкова". Тя ще бъде филиал на ОДЗ 2 "Д-р Петър Берон". В сградата, която се довършва в момента, ще има 6 нови групи. За тях ще бъдат назначени 13 учителки и 10 души непедагогически персонал. Бюджетът за тях до края на годината е 33 390 лева.

Други 13 880 лева се отпускат на ОДЗ 4 "Чайка" заради новите 5 групи там. Към детското заведение освен това бяха достроени физкултурно-музикален салон, кухненски блок и котелно стопанство. Ще бъдат назначени 10 учителки и 9 души непедагогически персонал.

11.15 Общинският съвет започна разглеждането на предложенията на комисията по финанси и бюджет.

Съветниците приеха в Капиталовата програма на Общината да бъдат добавени 72 000 лева за Автоматизирана система за идентификация на микроорганизми и определяне на антибиотична чувствителност за АГ болница. Лабораториятае изключително важна за здравното заведение, тъй като без нея то не може да сключи договор с РЗОК – Варна, за да работи по клинични пътеки, които са единственият източник на приходи за болниците.

Освен това Общинският съвет възложи на Очна болница да проведе процедура по Закона за обществените поръчки за закупуване на операционен микроскоп за офталмология с вградено асистентско място. Цената на оборудването е 195 000 лева, като 110 000 ще бъдат от общинския бюджет, а останалите - за сметка на здравното заведение.

Общинският съвет взе две решения, свързани с последиците от наводнението в Аспарухово. Поликлиниката в квартала - ДКЦ "Св. Иван Рилски" ще бъде извънредно финансирана с 10 000 лева за извършени медицински дейности - прегледи, манипулация, изследвания на пациенти, пострадали от бедствието на 19 юни 20104. г. Сумата ще бъде включена в разходите, за които общината очаква компенсация от Фонда за бедствия и аварии към Министерския съвет.

Освен това съветниците одобриха разходите, за които са били похарчени даренията, получени от общината за "Аспарухово". Към 22 август даренията са в размер 239 649,42 лева. От тях 160 500 са получени от други общини, а 79 149,42 лева - от граждани и фирми. 239 499,42 лева от тях са раздадени като обезщетения на граждани. Според волята на дарителя 150 лева за предоставени на ЦДГ 18 "Морски свят".

11.05 Съветниците приеха комисия за избор на 100 съдебни заседатели за Районния съд. Бяха обсъдени и критериите, по които ще се избират варненците-кандидати за това. Николай Джагаров от БСП се възпротиви срещу ограничението съдебните заседатели да са на възраст до 65 г. Според него това е дискриминация. Тък като възрастовата граница е заложена в закона, професорът настоя да бъде подаден сигнал до омбудсмана на България.

11.00   Съветникът Христо Атанасов отново предупреди, че общински жилища се ползват неправомерно от бивши служители на администрацията. Това, според него, са Петър Пасев – бивш шеф на „Спортни имоти”, и Иво Филипов - отстраненият началник на дирекция „Местни данъци и такси”. Те живеят в апартаментите без да имат основание за това  след прекратяване на трудовите им договори, става ясно от отговор от администрацията.

Независимият съветник Марина Карапетян пък попита колко варненци са картотекирани като крайно нуждаещи се и чакат за общинско жилище. Въпросът й всъщност беше само увод към атака към бившата й съпартийничка от ГЕРБ Марица Гърдева, чиято дъщеря, според Карапетян, е получила общинско жилище. "Преди колко време е била картотекирана, колко време е чакала и как така е била одобрена точно тя? И защо в комисията, одобрила Десислава Гърдева за общинско жилище е нямало втори общински съветник, както е по правилник?", попита съветничката. В отговор Марица Гърдева отговори, че дъщеря й е била картотекирана много отдавна, преди тя самата да стане общински съветник, но сега, щом е разбрала, че е одобрена, се е отказала от настаняване.

10. 45 Аврам Тодоров от БСП: "Имах уверението, че ще бъде решен проблема с грозния пейзаж пред общината. От 1 г. го търпим и сега се бях приготвил да ръкопляскам, заради решаването му, даже ръкавици си бях взел, за да не си увредя ръцете, понеже смятах да ръкопляскам най-силно. Кога ще бъде изпълнено решение от 28.4.2014 на Общинския съвет за премахване на камарата и палатките пред общината? В същото време администрацията трябва да намери достоен символ за трагичното събитие, което се е случило там, и да приключим с тази сага.

Съпартиецът му Николай Джагаров припомни решение на съвета от август 2013 г. за строителство на нова градска библиотека до общината и завършване на ул. "Девня" като продължение на Аспаруховия мост. Той попита кога ще бъде изпълнено то, въпреки че сам подчерта, че това са проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. На професора явно е убягнал фактът, че приетият с въпросното решение план включва приоритетни проекти, с които ще се кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период 2014-2020, по който оперативните програми още не са започнали да работят.

10. 30 Костадинов попита още кога най-после ше бъде решен стигналият до съда спор между Община Варна и центъра за деца и възрастни с умствени заболявания "Ривиера".

Той призова и за спешно решение във връзка с трагичното състояние на войнишкия паметник в Морската градина, който се е превърнал в клоака и макар и почистен от него и негови сподвижници, се нуждае от спешна реконструкция и укрепване.

Николай Недков припомни, че комисията, назначена във връзка с предложението за намаляване на таксите за тротоарно право, промяна в схемата им и сезонността отдавна си е свършила работата, но докладът не е минал през финансовата комисия на Общинския съвет и така се бави тази важна антикризисна мярка за бизнеса в града и хората продължават да се надяват да не плащат поне през зимата.

10.00 Започнаха питания към кмета, който отсъства от днешната сесия, тъй като днес в София започват финалните презантации на градовете, кандидатстващи за европейска столица на културата.  От БСП се опитаха да прокарат недоволство от поредното отсъствие на Иван Портних, но след справка с протоколите им беше отговорено, че това е първата сесия, на която той не е в залата.

Костадин Костадинов отправи питане за състоянието на пътната система в квартал Изгрев - местностите Голяма Кокарджа и Кемер дере. "След бедствието на 19 юни, когато се случи трагедията в Аспарухово, в по-малка степен, но подобни разрушения има и другаде в града. Ул. "1-ва" в кв. "Изгрев" в отчайващо състояние. Жителите пожелали сами да я бетонират, но от общината им отговорили, че ще бъдат глобени, ако го направят".

9.50 Общинските съветници обсъждат дневния ред на днешната сесия. По повод предложение на кмета да бъде обсъден проекта за построяване на жилища за нуждаещи се в квартал "Аспарухово". Костадин Костадинов попита дали в протокола от общественото обсъждане преди 10 дни е отбелязано, че жителите на квартала са против. Председателят Иван Луков заяви, че в протокола е записано, че местните жители държат в сградата да се настаняват само хора от "Аспарухово" и, че така е оформено проектното предложение: " за социално слаби и нуждаещи се от жилище обитатели на район Аспарухово".  Предложението за включване на тази точка в дневния ред беше прието.

9.55 Председателката на комисията по младежки дейности и спорт Благомира Александрова се възпротиви срещу 3  предложения на финансовата комисия: за отпускане на средства към проекта "Младежта в действие" (част от кандидатурата на Варна за световна младежка столица през 2017 г.), за колоездачна обиколка и за турнир по тенис.  Според нея е неуважение към комисията й тези предложения да не са били обсъждани предварително от нея.  Искането й за отпадане на тези точки, предложени от комисията по финанси с председател Тодор Балабанов от ГЕРБ,  беше подкрепено от Янко Станев - от СДС-ДА, от чиято група е Александрова. Костадин Костадинов репликира, че вкарването на предложения, които не са обсъждани във всички ресорни комисии, е, макар и порочна, но редовна практика на Общинския съвет и той се надява г-н Янко Станев да бъде така принципен и при други подобни случаи. Предложението не беше прието и точките останаха.

9.30 Пленарно заседание на Общинския съвет започна преди минути в зала "Пленарна". От Общинската избирателна комисия съобщиха, че е влязло в сила решение на Върховния административен съд, с което е отхвърлена жалбата на общинския съветник Марио Шиваров срещу решение на Комисията за конфликт на интереси. По силата на това решение се прекратяват правомощията на Марио Шиваров като общински съветник и на негово място се закле Валери Колев. През 2011 г. Шиваров влезе в местния парламент като представител на ГЕРБ, но по-късно се прехвърли в новосъздадената БАСТА. След разпадането й пък стана независим. Така с влизането на Валери Колев групата на ГЕРБ се увеличава с един съветник. Валери Колев, който преди 3 дни навърши 30 години, вече  ще бъде и най-младият член на местния парламент.